Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

Tartalja: NATO će morati da obešteti oboljele od kancera u Srbiji

Izvor: Tanjug

Italijanski advokat Angelo Fiore Tartalja smatra da će oboljelima od kancera u Srbiji, kao posljedice NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999. godine, biti dosuđena odšteta ukoliko se pred sudom dokaže krivica NATO.

“Ako bismo dokazali krivicu NATO za oboljevanje ljudi, to bi omogućilo da se oboljelima dosudi odšteta”, rekao je Tanjugu Tartalja.

On je, zajedno sa advokatskom kancelarijom “Aleksić” iz Niša, pokrenuo pred Višim sudom u Beogradu spor po prvoj tužbi protiv NATO u ime oboljelih od kancera, kao posljedice bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom 1999. godine.

Upitan da li će NATO biti spreman da odštetu isplati po presudi srpskog suda, Tartalja ističe da ga ne zanima da li će oni to prihvatiti ili neće.

“Ukoliko postoji obavezujuća presuda svakako postoji način da oni to isplate i ispune svoju obavezu”, decidan je u stavu italijanski advokat, koji je u istim predmetima u Italiji uspio da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata – italijanskih vojnika koji oboljeli od kancera, jer su bili raspoređeni u mirovnoj misiji na KIM.

U Italiji on je u ime vojnika tužio Ministarstvo odbrane Italije, jer tužbe nisu mogle da budu usmjerene protiv NATO, jer nije bombardovao teritoriju te zemlje, već Kosova, BiH i Srbije.

“Ova dva slučaja povezuje mogućnost da se uspostavi uzročno- posljedični odnos uslijed upotrebe osiromašenog uranijuma i oboljevanja od malignih bolesti”, istakao je Tartalja i napomenuo da je mnogo lakše dokazati uzročno-posljedični odnos upotrebe osiromašenog uranijuma i oboljevanja ljudi na teritoriji Kosova i Srbije.

U prvom slučaju bili su italijanski vojnici koji su proveli na Kosovu po četiri ili šest mjeseci u mirovnoj misiji, a u ovom slučaju je mnogo lakše dokazati uzročno-posledičnu vezu kada je riječ o srpskom stanovništvu i stanovništvu koje je bilo prisutno tamo tokom samog bombardovanja, kaže Tartalja.

On je prošle godine upisan u Advokatsku komoru Niš, kako bi mogao da zastupa tužbe naših građana pred srpskim sudovima i u sudnici.

Advokat Srđan Aleksić navodi da je prva tužba protiv NATO, od preko 500 strana, podnjeta parničnom odjeljenju Višeg sudu u Beogradu 20. januara, prevedena na srpski i u martu dostavljena sudu.

“Sud je tužbu dostavio NATO sa sjedištem u Briselu i dao mu nalog da se u roku od 30 dana od prijema tužbe izjasni o njenim navodima, a ako to ne uradi, trpeće posledice našeg Zakona o parničnom postupku, prema kojem sud može da donese presudu zbog izostanka tužene strane (u korist tužioca)”, rekao je Aleksić Tanjugu.

On očekuje da odgovor od NATO stigne do septembra, jer slijede ljetnje pauze u radu sudova, u kom će se otkriti stav Alijanse – da li prihvata tužbu, da li će da izjavi odgovor ili ospori tužbeni zahtev ili će je ignorsati. 

“Nadam se da će se uključiti u postupak, jer su dokazi jasni i nedvosmisleni da je moj klijent, kao vojni oficir bio i na Kosovu i Metohiji i u kopnenoj zoni bezbednosti – 210 dana, posle čega je nakon više godina dobio kancer mekih tkiva i u teškoj je situaciji”, rekao je niški advokat.

Istakao je da je nedvosmisleno dokazano da taj kancer izaziva radijacija od osiromašenog uranijuma, a što je već pokazao i advokat Tartalja zastupajući tužbe italijanskih vojnika koji su oboljeli iz istog razloga, jer su udisali teške metale osiromašenog uranijuma.

“Smatram da onaj ko je izazvao štetu mora da je nadoknadi, kao i da očisti teritoriju od osiromašenog uranijuma ako još postoji”, naglasio je Aleksić.

Iako je najavljeno podnošenje više takozvanih pilot tužbi i pred sudovima u Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, sa tim se zastalo, jer su sudske takse za tužbe previsoke i u prvom slučaju je taksa iznosila 75.000 dinara.

Kancelarija Aleksić je ranije najavila da će tražiti da se njeni klijenti oslobode plaćanja sudskih taksi u tim postupcima, jer su oboljeli od najteže bolesti.

Italijanski sudovi upravo su tako postupali i oslobodili svoje vojnike sudskih taksi.

Tužbenim zahtijevom u svim ovim tužbama tražiće se odšteta od oko 100.000 evra zbog oboljevanja od kancera uslijed trovanja osiromašenim uranijumom konkretnih klijenata, a to su mahom vojnici, policajci ili vojni rezervisti, koji su bili 1999. godine na Kosovu i Metohiji ili Jugu Srbije”.

Pred sudovima u Srbiji, uz pomoć italijanske sudske prakse i vještačenjima u predmetima u kojima je postupao italijanski advokat, ali i drugim dokazima, Aleksić i Tartalja će pokušati da pokažzu postojanje uzročno-posljedične veze između trovanja osiromašenim uranijumom i oboljevanja od raka srpskih vojnika i policajaca.

Aleksić smatra da su njegovi klijenti bili u identicnoj situaciji kao italijanski vojnici koji su dobili oštete pred sudovima svoje zemlje.

Kancelariji se, prema njegovim rečima, do sada obratilo oko 2.000 klijenata i svi su dostavili medicinsku dokumentaciju koju proverava tim vještaka.

Tužbe će biti podnijete u ime onih koji imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, koja pokazuje da je njihovo maligno oboljenje posljedica dejstva osiromašenog uranijuma. 

Sudu će uz tužbe biti priloženi i pisani dokazi, koje su domaći organi ranije prikupili u našoj državi za postupke vođene protiv čelnika NATO-a i čelnika država koje su učestvovale u bombardovanju.

To su pre svega dokazi izvedeni u postupcima vođenim 2000. godine u Okružnom sudu u Beogradu i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 2004. godine, zatim italijanske presude u slučaju oboljevanja njihovih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnim misijama u bivšoj Jugosalviji, sudska praksa domaćih sudova, vještačenja i medicinska dokumentacija.

Za sada je planirano podnošenje takozvanih “pilot” tužbi, što podrazumeva pokretanje ograničenog broja postupaka, radi ujednačavanja sudske prakse na teritoriji cijele države.

Italijanskim vojnicima odštete, između 700.000 do milion evra po osobi, isplatilo je Ministarstvo odbrane Italije, jer ih je ono poslalo na Kosovo i Metohiju i u Bosnu i Hercegovinu gde su oboljeli od kancera.

Filter 2019