Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /latinica

Srpska i Srbija zajedno žele stati u kraj otimačini u FBiH: Vlasnike imovine traže i u Australiji

Izvor: Glas Srpske

Način na koji u FBiH kroje zemljišne knjige prijeti da Srbi ostanu bez tamošnje zemlje i imovine, a da bi se tome stalo u kraj Srpska i Srbija zajedničkim snagama nastojaće da dođu do što više stvarnih vlasnika, da ne bi bespovratno ostali bez ognjišta.

Vlasništvo nad imovinom u FBiH ima oko 400.000 Srba, a najveći broj ih se iselio u Srbiju, dok je određeni dio rasut širom svijeta. Do problema je došlo kada je FBiH počela sa harmonizacijom zemljišno-knjižnih listova u FBiH i gdje, za razliku od Republike Srpske, ne praktikuju slanje poziva svakom upisanom vlasniku i posjedniku da bi mogao da zaštiti svoja prava i bude upisan tamo gdje postoji pravni osnov u novoj evidenciji, već broj parcele objavljuju u službenim glasnicima.

O imovini Srba u FBiH i pomoći koju može da pruži Srbija razgovarano je u srijedu u Beogradu na sastanku direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujona sa direktorom Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljkom Preradović i koordinatorom Vlade Srpske za rad kancelarija RUGIPP-a za stručnu i pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH Đorđem Radanovićem.

Gujon je nakon sastanka na društvenim mrežama naveo da je prema popisu iz 1991. u FBiH živjelo 541.000 Srba, a da njih 400.000 još polaže prava na zemljište u okviru entiteta te da je dobio informaciju da pokretanjem procesa osnivanja novog katastra postoji opasnost od pokušaja prenosa srpske imovine na BiH, ukoliko se polagač prava na vrijeme ne javi.

– Ovo pitanje je od izuzetne važnosti za naš narod u Federaciji, ali i za Republiku Srpsku. Razmotrili smo mogućnosti delovanja po osnovu ovog pitanja i u narednim danima ću obavestiti o merama koje ćemo preduzeti kao uprava – naveo je Gujon nakon sastanka.

Radanović je, s druge strane, za “Glas Srpske” poručio da nema roka u kojem FBiH treba da završi cijeli taj posao, ali da se mora djelovati, jer su i na malom uzorku napravljeni veliki problemi, kada je riječ o imovini Srba u tom dijelu BiH.

– Želimo da preko Uprave za dijasporu, dođemo do Srba koji su porijeklom iz FBiH, a žive izvan i Republike Srpske, Srbije, FBiH, odnosno širom Evrope, Amerike, Australije, jer nemaju pojma o tome da FBiH pravi nove zemljišne knjige, usklađuje katastre bez pravih vlasnika i nosilaca prava, jer, naravno, ne čitaju ovdašnje dnevne novine i službene glasnike, gdje nadležni objavljuju te informacije – istakao je Radanović, koji je i predsjednik Odbora Srba u FBiH.

Sa Gujonom je razgovarano i o mogućnostima za potpisivanje protokola za saradnju RUGIPP-a i uprave, a novih sastanka o ovoj temi trebalo bi da bude u narednim danima.

– Obećao je da će uraditi sve što može i kao čovjek i rukovodilac uprave da dođemo do što više ljudi i da ti isti sačuvaju svoju imovinu – rekao je Radanović i dodao da je od 1.860 katastarskih opština u FBiH urađeno njih oko 240.

Poziv

Zaštita imovinskih prava Srba u FBiH je bila i tema nedavno održane konferencije u Trebinju, na kojoj je iskazan značaj saradnje institucija Republike Srbije i Srpske. RUGIPP je ranije objavio javni poziv licima koja polažu prava na nepokretnosti u FBiH sa kontaktima regionalnih kancelarija koje pružaju stručnu pravnu pomoć, a koje se nalaze u Mrkonjić Gradu, Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Nevesinju.

Filter 2019