Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /latinica

Roj pčela na balkonu u Hilandarskoj ulici

Autor: FILTER/M.K.

Dok polako ulazimo u ljeto, više boravimo na otvorenom pa primjećujemo i više pčela. Uobičajeno, u ovo doba godine se pčele roje pa su u potrazi za novim mjestom na kome će formirati stanište.
Najčešće je to drvo, ali dešava se i da odluče svoj dom formirati na nekom drugom mjestu.

Upravo to se dogodilo ovih dana u Istočnom Sarajevu. Roj mladih pčela nastanio se na jednom balkonu u zgradi u Hilandarskoj ulici.

Pčele su simbol života, za neke znak dobitka, a vjerovanja kažu da ih ne treba ubijati, niti dirati roj.

Zato su stanari pozvali pčelara Nemanju Macana, o kome je Filter nedavno i pisao. Nemanja i njegova supruga Dragana su u maju otvorili prvu api komoru u našem gradu koja je smještena na Tvrdimićima.

Nemanja u izjavi za Filter kaže da se pčele uglavnom roje zbog dobre pčelinje paše ili pogodne temperature. Rojenje je prirodan nagon pčele za seljenje i tada pčele izviđači nađu mjesto za smještanje roja, pa jave ostalim pčelama. Nakon toga se odvaja veliki broj mladih pčela a s njima krene i stara matica.

“Rijedak je slučaj da se roj smjesti u urbanim područjima, uglavnom novi dom nađu na granama drveća a nerijetko i na kućama. U ovom slučaju su za svoj novi dom izabrale balkon na šestom spratu zgrade u Hilandarskoj ulici”, priča Nemanja.

Ako se nešto slično ponovo dogodi građani trebaju ostati mirni, ne uznemiravati pčele niti ih tjerati i u tom slučaju su bezbjedni, poručuje naš sagovornik. Savjetuje da pozovu iskusnog pčelara koji će ukloniti roj.

Nemanja je danas popodne skinuo roj sa balkona zgrade, pa će i komora biti bogatija za jednu košnicu.
Tako će “pčele sa balkona” život nastaviti na izletištu gdje imaju mnogo bolje uslove za pravljenje meda.

A vlasnici stana će sigurno imati svjež med kao zahvalnost iznenadnih podstanara.

Filter 2019