Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /latinica

Proizvodnja malča, dječje odjeće i humusa najbolje poslovne ideje u Istočnom Sarajevu

Izvor: FILTER/M.K.

U Istočnom Sarajevu su proglašeni ovogodišnji pobjednici Akcelerator programa koji organizuje Razvojna agencija Republike Srpske. Od svih poslovnih ideja izabrane su najbolje koje će dobiti i fiansijsku podršku za realizaciju.

Dva mjeseca trajao je program obuke za početnike u poslu i pojedince ili timove koji imaju inovativne ideje. Program je uspješno završilo 13 pojedinaca i timova. Proglašene su najbolje poslovne ideje koje će biti novčano nagrađene.

Prva nagrada i iznos od 5 000 KM pripala je Đorđu Gračaninu koji se namjerava baviti proizvodnjom malča.

„Malč se dobija preradom drveta, prvenstveno kore četinara. Koristi se i razni drvni otpad, poput granja ili otpada iz fabrika koje se bave drvnom industrijom. Malč se koristi u poljoprivredi kao agrotehnička mjera, služi kao izolator biljkama. Koristi se i za zastiranje trim staza jer se dobija zdrava, elastična podloga koja pozitivno utiče na zglobove“, rekao je Gračanin.

Drugo mjesto i 3 000 KM pripalo je Ivani Vukomanović i ideji proizvodnje dječje odjeće, treća nagrada i 2 000 KM pripala je Danijeli Čvoro i ideji proizvodnje humusa, četvrto mjesto i 1 000 KM pripalo je Marku Radoviću koji se namjerava posvetiti seoskom turizmu. Petu nagradu, besplatne računovodstvene usluge, dodijelio je Ekonomski fakultet i to Nemanji Klačaru i firmi „Top clean“.

Za komisiju koja je birala pobjednike, kažu članovi, zadatak nije bio nimalo lak. Iako su razlike bile male, presudilo je nekoliko značajnih faktora.

„Prije svega da je ideja inovativna, da je održiva. Bilo je važno i da je dobro napisan biznis plan, da je ideja izvodljiva i dobro prezentovana. Takođe, neki naš opšti utisak koji smo kao komisija mogli da steknemo za ova dva mjeseca, koliko smo se družili sa učesnicima programa“, pojasnio je Ognjen Sladoje, šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Izbor najboljih poslovnih ideja Razvojna agencija RS organizuje sa Ekonomskim fakultetom, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Gradskom razvojnom agencijom, Gradom Istočno Sarajevo i opštinama u sastavu Grada.

„Mi smo kroz Akcelerator program organizovali devet modula obuka za sve učesnike iz Istočnog Sarajeva. Oni su prošli sve te obuke a do kraja je došlo 13 učesnika sa svojim poslovnim planovima. Imali su mentoring podršku za sve što im nije bilo jasno – kako da naprave što kvalitetniji poslovni plan i kako da ga realizuju“, rekao je Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije RS.

Podrška u okviru programa obuhvatila je besplatnu obuku u oblasti poslovnog planiranja, kao i savjetodavnu podršku iskusnih mentora. Najbolje poslovne ideje biće finansirane sredstvima koja obezbjeđuju Razvojna agencija RS i Grad Istočno Sarajevo.

Filter 2019