Thu. Aug 5, 2021
ћирилица /latinica

Prvenstvo Republike Srpske u džudou okupilo 250 takmičara iz 30 klubova

Autor: FILTER/D.L.

U Sportsko – poslovnom centru „Peki“ u Palama, otvoreno je Prvenstvo Republike Srpske u džudou za juniore i pionire, na kojem će učestvovati više od 30 klubova iz Republike Srpske.
 
Prvenstvo je zvanično otvorila Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta. Davidovićeva je pohvalila oganizatore, te poželjela sreću svim takmičarima.

„Džudo jeste postao dosta popularnije na ovim prostima  zahvaljujući uspjesima Nemanje Majdova za kojeg znaju reći svjetski a naš. Ovi mladi ljudi su sigurno poput njega i imaju uzore i razlog da budu motivisani da bolje rade, budu dobri sportisti, a na kraju krajeva i dobri ljudi. Nadam se da će ova situacija sa pandemijom biti u redu i da ćemo do kraja godine moći uživati u sportskim manifestacija i kada su i drugi sportovi u pitanju“, poručila je Davidovićeva. 


Trener i sportski direktor Džudo kluba “Romanija” Pale Dražen Subotić, rekao je da je će na prvenstvu učestvovati 250 takmičara iz 30 klubova iz Republike Srpske. On je dodao da prvenstvo predstavlja kvalifikaciono takmičenje za prvenstvo BiH.

„Takmičari sa osvojenim  medaljama sa Prvenstva Srpske plasiraće se na Prvenstvo BiH. Prva dva mjesta na prvenstvu BiH znače ulaz u reprezentaciju za nastup na međunrodnim takmičenjima. Na Palama će se od 27. do 29. avgusta održati Balkansko prvenstvo. Dobili smo organizaciju i nadamo se velikom broju učesnika. To je veliko i kvalitetno takmičenje i jedno od najvećih takmičenja koje je dobio naš grad do sada“, istakao je Subotić.

Jedan do takmičara na Prvenstvu Republike Srpske, Dejan Golijan iz Istočnog Sarajeva, boriće se za medalju ispred džudo kluba „Randori“.  

„Radili smo bazične pripreme na Jahorini dvije sedmice, zajedno sa mojim trenerima Ljubišom, Stefanom i Nemanjom Majdov. Pripreme su  bile odlične. Meni je ovo prvo takmičenje u džudou, inače se bavim džiu džicom. Ovo mi je prvi put da nastupam, imam dobru kategoriju i nadam se da ću osvojiti zlatnu medalju“, dodao je Golijan.

Predsjednik sudijske komisije Džudo saveza Republike Srpske Ljubiša Majdov rekao da su cijelu sezonu uprkos pandemiji virusa korona, uz poštovanje epidelioloških mjera, po kalendaru odrganizovali takmičenja. Majdov je naveo dvorana na Palama ima predivne uslove, odličnu salu da se sva takičenja održe na najvišem nivou. 
 
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, istakao je da džudo predstavlja jedan od značajnijih borilačkih sportova u Istočnom Sarajevu. Poželio je sreću svim takmičarima.

„Džudo je jedan od značajnijih borilačkih sportova zastupljenih u Istočnom Sarajevu. Danas je ovdje 30 klubova i preko 200 takmičara, i to je pokazatelj da je tehnički organizator, Džudo klub „Romanija“, dostojan i  dovoljno sposoban da organizuje ovakvu vrstu takmičenja. Bitno je reći da mi u svim  borilačkim klubovima imamo dosta istaknutih i dobrih pojedinaca koji  promovišu svoje sportove.  Dovoljno je pomenuti  braću Majdov,  ali nikada ne zaboraviti Rajka Kušića, čovjeka koji je najviše promovisao džudo sport na području opštine Pale i grada Istočno Sarajevo“, rekao je Ćosić.
 
Načelnik opštine Pale Boško Jugović, rekao je da ovaj događaj predstavlja povratak sporta na velika vrata nakon popuštanja mjera izazvanih pandemijom virusa korona.

„Zahvaljujem se tehničkom organizatoru Džudo klubu „Romanija“, resornom ministarstvu,  Gradu Istočno Sarajevo  i svima koji su bili pokrovitelji prvenstva“, rekao je Jugović.
 
Organizator Prvenstva Republike Srpske u džudou za juniore i pionire je Džudo klub „Romanija“ iz Pala, u saradnji sa Džudo savezom Republike Srpske.

Filter 2019