Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /latinica

Počela izgradnja dječijeg zabavnog parka na Romaniji

Izvor: Srna

Članovi sokolačkog Planinarskog društva “Glasinac” vlastitim radom i uz pomoć donatora počeli su izgradnju dječijeg zabavnog parka i mobilijara za djecu od prirodnog materijala u blizini Planinarskog doma “Crvene Stijene” na lokalitetu Nadromanija, rekli su Srni u ovom društvu.

Sekretar Planinarskog društva Vera Mijatović navela je da su građani Sokoca ovaj posao ocijenili kao potez kojim se promoviše zdrav način života, te doprinosi proširenju ponude i razvoju planinarskog turizma.

Ona je naglasila da je grupa planinara minulog vikenda uredila planinarsku stazu dugačku 15 kilometara od svog Planinarskog doma na Nadromaniji do najvišeg vrha Romanije /Veliki Lupoglav 1.652 metra nadmorske visine/, te uklonili šumske lomove, popravili stare i obilježili nove markacije, kako bi sve bilo spremno za goste koji dolaze u pohode ovoj planini.

Planinari “Glasinca” su planirali i izgradnju kućice brvnare u blizini Planinarskog doma u kojoj će se prodavati suveniri i iznajmljivati planinarska oprema za goste.

“Lanac trgovina sokolačke kompanije Onogošt doniraće nam sredstva za izgradnju pomoćnog objekta – brvnare, vrijednosti oko 4.000 KM, a radovi će početi u julu”, najavila je Mijatovićeva.

Ona je u ime društva pozvala i druge privredne subjekte da slijede primjer kompanije “Onogošt” i pomognu planinarima u obogaćivanju turističke ponude po kojoj bi Romanija mogla postati prepoznatljivija i još privlačnija za goste iz svih krajeva Srpske, Federacije BiH i susjednih republika.

Mijatovićeva je izrazila zahvalnost za novčanu pomoć sokolačkoj “Štampariji”, firmi “Altera” iz Banjaluke, hotelu “Nebojša” sa Jahorine, te privrednom društvo “Teletina” sa Sokoca i pojedinicima – prijateljima društva.

“U narednom periodu uradićemo kružne staze kroz Romaniju koje će nositi ime Hajdučke staze ili Vija Hajdučija po uzoru na sve popularniju Vija feratu. Inspirisani smo legendama i tradicionalnim pričama o hajducima, po kojima je ova naša planina poznata”, navela je ona.

Prema prvoj ideji, kako kaže, tri staze različite dužine pratile bi kretanja hajdučkih četa, te bi kratka staza od pet kilometara nosila ime “Mali Radojica”, staza do 10 kilometara “Dijete Grujica”, a staza preko 20 kilometara bi nosila ime “Starina Novak”.

Ona ne krije zadovoljstvo što su planinari “Glasinca” velikim dijelom doprinijeli da Romanija i Crvene stijene postaju poznato mjesto okupljanja ljubitelja prirode, planinara i turista koji radost nalaze u otkrivanju novih sredina za uživanje u netaknutoj prirodi.

Mijatovićeva podsjeća da je do polazne stanice Via ferate “Sokolov put” potrebno samo 20 minuta pješačenja kroz šumu od Planinarskog doma “Crvene stijene”, što je još jedna od pogodnosti koju zaljubljenici u ovaj adrenalinski sport mogu da iskoriste.

Sokolački planinari su svojim volonterskim radom, uz podršku lokalne uprave, sponzora i donatora krajem 2019. završili izgradnju Planinarskog doma “Crvene stijene”, a početkom ove nabavili đečiji ski-lift i skijašku opremu, da bi njihovi najmlađi sugrađani i gosti uživali u igrama na snijegu.

Planinarsko društvo “Glasinac” osnovano je prije 12 godina na Sokocu i uradilo je mnogo na promociji planinarskog turizma na matičnoj planini Romaniji.

Filter 2019