Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /latinica

Potpisan sporazum ANURS-a sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji ove dvije ustanove.

ANURS i Univerzitet u Istočnom Sarajevu opredijelili su se da unaprijede institucionalnu saradnju u naučnom, tehničkom i stručnom smislu, a koja se odnosi na koncipiranje i organizovanje naučnih, umjetničkih i kulturoloških oblika i sadržaja.

Kuzmanović je rekao novinarima u Banjaluci da je važno potpisivanje ovakvih sporazuma da bi pokazali i sebi i drugima da postoji snažan potencijal kadrova i mnogo toga što govori da je Akademija sposobna da ostvari određene naučne projekte, izdaje naučne i stručne knjige, da sarađuje sa akademijama iz Evrope i šire, ali i domaćim instutucijama.

On je istakao da je saradnja sa dva univerziteta u Srpskoj postojala i ranije, ali je sada ona postaje institucionalna.

“Imamo saradnju i sa međunarodnim faktorom i imamo 12 ugovora sa isto tolio evropskih akademija, među kojima je Španska kraljevska akademija, Ruska akademija, Ukrajinska akademija, Bugarska akademija. Tu je i Srpska akademija nauka i umetnosti i drugi”, rekao je Kuzmanović.

On je napomenuo da su univerziteti u Srpskoj osnovna baza članova Akademije, te je najavio za jesen izbor novih članova ANURS-a.

Kulić je naglasio da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima 90 opštih sporazuma sa različitim univerzitetima u svijetu i 140 sporazuma sa ostalim institucijama.

“Ovaj današnji sporazum nam je jedan od najdražih. Saradnja unverziteta u Srpskoj i ANURS-a je neophodna, imajući u vidu činjenicu da su članovi ANURS-a istaknuti naučni radnici i umjetnici”, naveo je Kulić.

On je naglasio da će se saradnja sa ANURS-om ogledati u učešću u različitim projektima, kako nacionalnim, tako i međunarodnim, u različitim naučnim i stručnim skupovima, razmjeni informacija i podataka naučnih rezultata, kao i nastavnog kadra.

Filter 2019