Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /latinica

Opština Pale u prošloj godini ostvarila suficit od 126.697 KM

Autor: FILTER/D.L.

Na današnjoj 4. redovnoj sjednici Skupštine opštine Pale odbornici su usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta Opštine za 2020. godinu, prema kome je ostvaren suficit u poslovanju u iznosu od 126.697 KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je skupštinska većina na današnjoj sjednici donijela najbitnije odluke, a jedna od njih je usvajanje izvještaja u radu javnih preduzeća i ustanova. Jedna od pozitivno ocijenjenih institucija jeste i Dom zdravlja, koji je, po riječima Jugovića, jedan od rijetkih u Republici Srpskoj koji je ostvario pozitivno poslovanje za vrijeme pandemije.

“Usvojeni su izvještaji o radu javnih preduzeća i ustanova, sve osim Toplane jer je poslovala negativno. S druge strane, donijeli smo odgovarajuće odluke o davanju garancije od strane Opštine za kreditno zaduženje Gradske toplane, i obaveza je opštine, a to odbornici treba da shvate, da preduzeća i ustanove koji su u nadležnosti opštine, svojim sredstvima pomaže i da ima razmijevanje“, rekao je Jugović.

On je dodao da su na današnjoj sjednici donesene odluke o infrastrukturnim projektima, kao i o izmjenama regulacionih planova na Jahorini kada su u pitanju infrastrukturni projekti. On je dodao da će opština podržati izgradnju žičare kod Rajske doline, jezera na Poljicama, heliodroma kod Bistrice i pasarele kod Lavine.

“To su ključni projekti na Jahorini koje je podržala Vlada Republike Srpske, a i Opština Pale je stala iza njih”, rekao je Jugović.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina,  istakao je da je za pohvalu to što je od deset preduzeća i ustanova, čiji je osnivač Opština, u prošloj godini njih devet poslovalo pozitivno.

„To je nešto što zaslužuje svaku pohvalu, a ne kritike. Slažem se da su potrebna i veća izdvajanja za Dom zdravlja, za kulturu, sport za bilo koji segmenmt našeg društva ali treba biti realan, nije u problemu samo opština, u problemu su mnoge ozbiljnije države i mnoge moćnije od naše Republike i opštine“, naglasio je Škipina.

Izvještaj o izvršenju budžeta Opštine za 2020. godinu nisu podržali odbornici opozicije, SDS i PDP, navodeći da je netransparentan i nejasan.

Šef kluba odbornika SDS Marko Sikima kaže da odbornici ove partije nisu prihvatili usvajanja izvještaja o izvršenju budžeta jer se protive načinu na koji je načelnik opštine izvršio transfer novca sa opštine na račun Olimpijskog centra “Jahorina“ .

„Mi nismo protiv toga da opština pomogne rad Olimpijskog centra, ali postoje procedure i načini za to, te smatramo da je načelnik povrijedio te procedure, zbog toga što u trenutku transakcije nije bilo pravnog osnova za tu transakciju, jer se ona nije nalazila u budžetu u tom trenutku“, istakao je Sikima.

Šef Kluba odbornika PDP Igor Tošić rekao je da ovaj klub nije podržao usvajanje izvještaja o budžetu, kao ni usvajanje izvještaja pojedinih javnih preduzeća.

„Smatramo da je kreditno zaduženje opštine u iznosu od 3 miliona KM služilo za krpljenje rupa u budžetu i za izborne aktivnosti, a sa druge strane evidentno je da način transfera novca sa računa opštine na račun OC „Jahorina“ ima elemente krivične odgovornosti. Nismo podržali izvještaje o radu pojedinih opštinskih preduzeća, jer su izvještaji pojedinih direktora pokazali da ta preduzeća loše posluju i da su im potrebne veće subvencije opštine.Toplane su se zadužile po ko zna koji put, ovaj put u iznosu od 700.000 KM, a pored toga rok za izmještanje stare toplane i izgradnju toplovoda je odavno probijen. Određeni projekti poput gradskog parka su trebali već biti završeni“, rekao je Tošić.

Komentarišući navode opozicije o transferu novca Olimpijskom centru, načelnik opštine poručuje da opoziciji ništa ne odgovara – ni kada se ne pomaže, ni kada se pomaže OC Jahorina.

Prema njegovim riječima, opoziciji danas ne odgovara to što je opština vratila milion KM Jahorini prošle godine, od čega su oni izgradili rasvjetu za noćno skijanje.

Filter 2019