Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

Objavljene nove “Stripovijetke”, rađene po motivima proze Alekse Šantića: Hercegovački velikan u svijetu devete umjetnosti

Izvor: Glas Srpske

Edicija “Stripovijetke” banjalučkog izdavača “Deveta dimenzija” bogatija je za još jedan strip album, koji je inspirisan djelima nekog poznatog pisca, a ovog puta u pitanju je album nastao prema motivima proze čuvenog pjesnika i pisca Alekse Šantića.

Novo izdanje dolazi nakon adaptacije pripovjedaka još jednog književnog velikana Petra Kočića i okupilo je istu autorsko-izdavačku ekipu koja je stajala iza prvenca ove edicije.

Kreativni autori pet Šantićevih priča adaptiranih za ovaj album su Milan Mladić i Predrag Ikonić, dok su logističko-izdavački dio posla ponovo obavili Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Predsjednik udruženja Zoran Pejić kaže za “Glas Srpske” da je motiv i cilj ovog izdanja isti kao i prilikom rada na strip adaptaciji Kočićevih djela.

– Iza drugog albuma “Stripovijetki” stoji isti motiv i cilj kao prilikom rada na prvom albumu, a to je želja autora okupljenih u “Devetoj dimenziji” da približimo djela klasičnih velikana srpske književnosti ljubiteljima stripa, prije svega mlađoj generaciji. Prijedlog za ovaj album takođe je došao od NUBRS, koji je ponovo stao iza projekta i omogućio da se izvede na najbolji mogući način, u kreativnom i tehničkom smislu – rekao je Pejić.

Zašto je baš prozni opus Alekse Šantića poslužio kao inspiracija za novi album Pejić objašnjava činjenicom da je književni velikan kod šire publike poznat po svom poetskom djelu, iako je iza njega ostala skromna, ali kvalitetna zbirka kratkih priča.

– Kada smo razmišljali o autoru čije će djelo poslužiti kao baza strip adaptacije nakon obrade Kočićevog opusa, izbor je pao na Šantića, upravo zbog njegove prepoznatljivosti kao pjesnika kod publike, iako je tokom života napisao nekih osam pripovjedaka, koje su, bez obzira na vrhunski kvalitet i odlične kritike, ostale u sjeni njegovog poetskog rada. Na neki način, to je bio dvostruki izazov za Mladića i Ikonića, prije svega približiti Šantića generalno strip publici, ali ne kroz njegove čuvene poeme poput “Ostajte ovdje” i “Emina”, već kroz manje poznati prozni rad. Rezultat je, po mom skromnom sudu, izvanredan, jer smo dobili pet vrhunskih strip priča koje otkrivaju jednog drugog Šantića, ali ništa manje zanimljivijeg i kvalitetnijeg pisca – kaže Pejić.

Kompletan album sadrži pet pripovjedaka – “Osveta”, “Kradljivci”, “Amazonka (crtica iz Hercegovine)”, “Ljubav sirotice” i “Oče blagoslovi”. Prve tri su djelo Milana Mladića kao scenariste i crtača, dok su ostale dvije rad Predraga Ikonića. Sam album kao cjelina majstorski demonstrira strip talenat oba autora, koji su u odnosu na prve “Stripovijetke” dodatno izbrusili crtački stil i maestralno sklopili vizuelni elemenat i tekst u autorsku cjelinu.

Album je urađen u vrhunskoj kolor štampi, tvrdih korica na 70 strana. Odlična naslovnica djelo je Ikonića, koji je ujedno odradio urednički dio posla, dok je novi logo edicije rad Dejana Šijuka. Treba pomenuti da ovo sjajno izdanje ima više nego pristupačnu cijenu koja iznosi 10 KM.

Filter 2019