Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /latinica

Obilježeno 29 godina od stradanja pripadnika čete “Petar Pandurević”

Autor: FILTER/D.L.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen – obilježje u mjesnoj zajednici Stanica Pale danas je obilježeno 29 godina od stradanja 14 pripadnika čete „Petar Pandurević“.
 
Boro Petrović, predsjednik predsjedništva mjesne boračke organizacije Stanica Pale, podsjetio je da su pripadnici čete „Petar Pandurević“ živote izgubili na Trebeviću.

„Desilo se da je taj isti dan bila sahrana 45 poginulih boraca na Žepi, pa su naše linije bile oslabljene, ali četa „Petra Pandurevića“ i uz velike gubitke je uspjela da zadrži  svoje položaje. Ujedno, na današnji dan, 8. juna, mjesna zajednica Stanica Pale, mjesna Boračka organizacija Stanica Pale i Boračka organizacija opštine Pale organizuju tradicionalni turnir u malom fudbalu  uz znak sjećanja na pripadnike  poginulih boraca čete „Petra Pandurevića“. Ukupno imamo 313 učesnika, 33 ekipe i 2 revijalne, što je veliki broj i što puno znači svima nama na Stanici, kao i porodicama poginulih boraca“, dodao je Petrović.

Zdenko Simanić, pripadnik čete „Petar Pandurević“ i jedan od komandira, istakao je da je četa predstavljala jednu od vodeći i elitnih jedinica u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. On je naglasio da je obilježavanje današnjeg dana neophodno kako bi se održalo sjećanje na ljude koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske.
 
„Okupili smo se danas ovdje da se sjetimo naših saboraca i da se sjetimo onih koji su ostavili živote u ratu a i koji su umrli do današnjeg dana. Vjerujte da mi je teško i kako godine prolaze, mogu se sjetiti one četiri godine, skoro svakoga dana i tih boraca i  ovih ovdje koji su na spomeniku koji su dali svoje živote i ovi  koji su ostali živi, koji  su dali dio svog tijela. Sjetimo se na današnji dan ali je teško, pogotovo što u zadnje vrijeme se malo vodi računa o nama borcima, o djeci poginulih boraca i o djeci boraca koji su ostali živi.. Tako da, na današnji dan je vrlo teško i ne mogu vam opisati kako se osjećam ali sa nekim ponosom zato što imamo ovo što imamo i trebamo sačuvati ovo za za šta smo se borili“, rekao je Simanić.

Mihajlo Parađina, predsjednik Boračke organizacije opštine Pale, rekao je da Boračka organizacija provodi kulturu sjećanja obilježavanje značajnih datuma u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te je dodao da i samo društvo mora da pokaže svoju svijest i savjest prema porodicama poginulih boraca  i ratnim vojnim invalidima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, rekao je da je obilježavanje ovakvih datuma neophodno kako bi se očuvalo sjećanje na poginule borce, te da predstavlja jednu vrstu špdrškle porodicama poginulih boraca. On je dodao da će opština Pale nastaviti da pomaže tim porodicama, kako na socijalnom zbrinjavanju, tako i na stambenom, ali i svakom drugom.
 
Četa „Petar Pandurević“ formirana je početkom Odbrambeno – otadžbinskog rata, a, sa oko 200 hrabrih i odvažnih ljudi, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i brojnim ratištima širom Republike Srpske.

U ratu je ukupno poginulo  36 boraca ove čete, 18 je ranjeno, a troje ima status ratnih vojnih invalida.

Filter 2019