Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /latinica

NSRS usvojila Zakon o posebnom registru osuđenih pedofila

Izvor: SrpskaCafe

Poslanici u NSRS su usvojili Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Izmjene zakonskog rješenja o takozvanom registru pedofila dobile su jednoglasnu podršku. Bile su neophodne, zbog odluke Ustavnog suda Republike Srpske od 26. maja. Tada je oborena uredba koja ima povratno dejstvo, a juče je ispravljen taj propust, pa će u registar biti upisani i pravosnažno presuđeni prema ranijim zakonima. Usvojena je i Odluka o utvrđivanju opšteg interesa za tu odredbu.

Vrtić u Doboju, prilikom zapošljavanja, provjerava da li su kandidati koji konkurišu za radno mjesto presuđivani za seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje djece. To je obaveza i ostalih predškolskih i obrazovnih ustanova.

Veća zaštita mališana u vrtićima i školama, i manja mogućnost da im se približe nasilnici. Mnogi od njih su odavno izdržali kazne, a nisu evidentirani. Novim izmjenama, i oni će biti u registru.

– Suština je dakle u tome da sva ta lica budu obuhvaćena registrom, da se prati njihovo kretanje i da se na svaki način postupa u smislu vrhunske zaštite. Da se ograniči pristup tim licima vrtićima, školama i mjestima gdje se okupljaju djeca – istakao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Ivanka Marković, koja je bila na čelu Radne grupe za izradu zakona iz 2018. godine, objašnjava da počinioce očekuje stalni nadzor.

Podaci o ovim licima u Srpskoj neće biti javni i dostupni na klik, ali će u njih uvid imati svi kojima su neophodni za rad, poput škola, sportskih ogranizacija, ili organa uprave. Koliko je takih lica, još se ne može znati, jer će u registar biti upisani nakon izdržane kazne. Ovo je veliki iskorak u zaštiti i unapređenju prava djeteta, kaže ombudsman za djecu.

To ističe i psiholog Irena Spasojević. Kaže i da je veoma važno razviti svijest – kod djece da imaju pravo da kažu ne, da se zaštite ma koliko im to bio neko blizak, a kod odraslih – da ne osuđuju žrtve.

– Pedofili su perfidni manipulatori, koji suptilno navode dijete u svoju priču, prvo namamljivanjem i povjerenjem. Obično imaju socijalnu podršku i roditelja i u širem socijalnom kontekstu, tako da dijete, osim što mu ono vjeruje, vjeruje i indirektno, zato što mu njegovi bitni vjeruju – naglašava Irena Spasojević.

Specifičnost današnjeg vremena jeste i to što su neprimjerenim sadržajima preplavljene društvene mreže i što je sve više počinilaca među mladima. Zakon je uspostavio regulativu, institucije ga sprovode, ali je zaštita djece od predatora – obaveza i roditelja, i kompletnog društva.

Filter 2019