Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Na farmi koza “Alpino” predstavljeni rezultati projekta “Farma II”

Autor: FILTER/D.L.

Na farmi koza „Alpino“ u Rogoušićima danas su predstavljeni rezultati zajedničkog švedskog i USAID projekta „Farma II“.

„Farma I“ i „Farma II“ predstavljaju program za razvoj poljoprivrede, poboljšanje profitabilnosti i konkurentnosti poljoprivrednika na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i povećanje izvoza proizvoda domaćih poljoprivrednih proizvođača na tržište Evropske unije.

Direktor misije USAID(Agencija SAD za međunarodni razvoj) u BiH, Nensi Eslik, rekla je da je u okviru projekata obezbijeđeno skoro 40 miliona američkih dolara za pomoć poljoprivrednicima i proizvođačima kako bi postali konkurentni na tržištu, kako bi proširili proizvodnjeu i razvili poljoprivredni sektor.

„Ova pomoć išla je poljoprivrednicima i proizvođačima. Farma koza Alpino savršen je primjer toga. U sklopu projekta Farma2, pomogli smo gospodinu Galijaševiću da kupi opremu neophodnu kako bi zadovoljio zahtijeve Evropske Unije za pakovanje proizvoda i odgovarajuće pakovanje za prodaju sapuna „Alpino“. “Farma II” je posljednji projekat USAID-a kojim će se direktno finansirati poljoprivreda u BiH“, istakla je Eslikova.

Ambasador Švedske u BiH Johana Stromkvist istakla je da se kroz projekat Farma II doprinijelo povećanju pristupa poljoprivrednom tržištu kao i pristupu tržištu podsektora poljoprivrede peradarstva i mljekarstva. Ona je dodala da je Farma II omogućila da se proizvodnja uveća dva puta, a da se izvoz poveća tri puta.

„Ova farma je jedan od mnogih primjera kako je projekat Farma II podržao farmere i proizvođače širom zemlje da moderniziraju svoj rad, da rastu i da postanu konkurentni. Švedska je uložila skoro osam miliona evra kroz grantove kako bi podržala poljoprivredne proizvođače, farmere, kao što je „Alpino“ farma te druge proizvođače i organizacije,“ naglasila je Stromkvistova.

Šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, rekao je da su finansijska sredstva projekta Farma II, u kojima je učestvovala i Evropska unija, samo mali podsticaj u prevazilaženju prepreka u poslovanju domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson zahvalio se svima koji učestvuju u pomenutim projektima, te ih pozvao da probaju asortiman uskunih kozjih sireva koji su u ponudi.

Vladan Galijašević, vlasnik farme koza „Alpino“ zahvalio je na finansijskoj pomoći u iznosu od 53.000 KM za razvoj proizvodnje, te je dodao da je podrška USAID-a u okviru projekta Farma II od velikog značaja jer je doprinijela povećanju proizvodnje i konkurentnosti na tržištu.

„Podrška USAID-a nam je mnogo značajna jer smo dobili mašinu za pakovanje sapuna vrijednosti 50.000 koja koristi ekološki razgradiv papir. Nekada smo mogli da zapakujemo 150 komada, danas par hiljada zahvaljujući mašini. Ovim je povećana proizvodnja i prodaja sapuna sa 46.000 KM na 60.000 KM, jer proizvodimo po standardima Evropske unije”, rekao je Galijašević.

“Farma II”, projekat koji je vrijedan 17,75 miliona dolara, završava svoje aktivnosti u BiH, a bio je usmjeren na razvoj pet sektora poljoprivrede – mljekarstva, peradarstva, te sektore voća i povrća, meda i ljekovitog i aromatičnog bilja.

Projekat je dodijelio 186 razvojnih grantova, podržao rad više od 3.700 proizvođačkih organizacija i pružio obuku za više od 19.000 ljudi iz privatnog i javnog sektora, od kojih su 37 odsto žene.

Filter 2019