Thu. Aug 5, 2021
ћирилица /latinica

Na Palama obilježen Dan odbrane Sarajevsko – romanijske regije

Autor: FILTER/D. L.

Služenjem parastosa u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, služenjem pomena i polaganjem vijenaca na centralnom spomen – obilježju stradalim borcima u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu, te prigodnim umjetničkim programom na Studentskom trgu, u Palama je danas obilježen Dan odbrane Sarajevsko – romanijske regije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Srpska uvijek biti zahvalna borcima koji su svoje živote položili za njeno stvaranje i odbranu, te dodao da će ovaj datum biti obilježavan svake godine u drugoj opštini grada Istočno Sarajevo.

„Nažalost, poslije Dejtona, Srbi koji su gotovo pet godina strpljivo i hrabro branili svoju očevinu, svoje ognjište i svoju porodicu, morali su da idu u egzodus i da, uslovno rečeno, mirno predaju ono što im neprijatelj nije mogao oduzeti u ratu. Želim da se, prije svega, zahvalim tim ljudima, te porodicama poginulih kojih je na ovome prostoru Sarajevsko – romanijske regije bilo preko 4.200, oni su dali najveći doprinos za odbranu ovoga dijela i stvaranju Srpske. Mi koji predstavljamo institucije, neko danas, a neko u budućnosti, imamo obavezu da obilježavamo ove datume i da se podsjetimo herojskih podviga naših sugrađana. Nadam se da će se i naši potomci sjećati herojstva i života koji su dati za stvaranje i za odbranu Republike Srpske“, istakao je premijer Višković.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, istakao je da odnos snaga na Sarajevskom ratištu nije predstavljen na najbolji način, te da je srpska strana optužena za svaki incident koji se desio u Sarajevu.

„Mi danas imamo jednu potpuno iskrivljenu sliku i to čak u obliku presuda Međunarodnog krivičnog suda, pa i nekih presuda u Sarajevu, nažalost, čak i u Beogradu. Radi se o tome da je srpska strana optužena za skoro svaki incident koji se desio u Sarajevu zato što Tužilaštvo tim pojmom određuje sve ono što se dešavalo u Sarajevu bez obzira da li je posljedica puščanog metka, da li je posljedica minobacačke mine ili artiljerijskog oružja. Odnos snaga na sarajevskom ratištu, možda, danas, nije na najbolji način predstavljen. Oni tvrde da je svaki metak koji je ispaljen sa srpskih položaja, bio metak snajperiste i da je bio usmjeren na nanošenje gubitaka ili ubistva civila, djece pogotovo. Priča je potpuno drugačija. Ja sam radio na tom predmetu i uspio sam da dokažem koristeći isključivo muslimanske dokumente, a nijedan jedini srpski dokument nisam koristio da dokažem koje su sve ustanove i objekti bili zaposjednuti od strane muslimanskih snaga. Sve što je zaposjednuto vojnim snagama, to je vojni cilj i tu nema nikakve dileme“, istakao je Savčić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije od velikog značaja jer predstavlja Dan odbrane koji je donio opstanak Srba na ovom području, a opstanak i odbrana doprinijeli su stvaranju Republike Srpske, kao i stvaranju Srpskog, odnosno Istočno Sarajeva i njegovih lokalnih zajednica.

„Odbrana, stvaranje i opstanak, te tri riječi govore o ulozi srpskog naroda i srpskog vojnika u periodu 1992 – 1995 na ovom prostoru. Zadržati, odbraniti narod, civile, iza sebe spriječiti pokolje kojih smo bili svjesni u prošlosti kako u Prvom tako i u Drugom svjetskom ratu i zadržati se na prostorima na kojima smo bili najmasovniji i najdominantniji da živimo sa drugima i da pomognemo drugima, ne da ugrozimo druge. Tako se ponašao i Sarajevsko-romanijski korpus, branio je i odbranio područje na kojem su živjeli Srbi. Živili su i drugi narodi i to područje onog momenta kada je odbranjeno, nažalost većim dijelom je pripalo Federaciji BiH. Narod i vojska je bila svjesna žrtava, ali su ga se svjesno odrekli da bi stvorili Republiku Srpsku“, istakao je Ćosić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović opština Pale, istakao je da je počastvovan što je opština Pale ovogodišnji domaćin obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanisjke regije.

„Možda tad 1995. godine nismo bili svjesni šta smo uradili za Republiku Srpsku. Iz dana u dan će sve to postajati jača činjenica i služiti prije svega novim naraštajima da hrabro koračaju kroz budućnosti. Pogotovo mi u Palama koji imamo Univerzitet u Istočnom Sarajevu, studentske domove , treba da prenosimo i suština ovog skupa jeste da ostavimo jednu jaku poruku šta su njihovi očevi, stričevi radili, a šta oni treba da rade u nastavku očuvanja Republike Srpske“, istakao je Jugović.

Srpske jedinice odbranile su teritoriju, a postpisivanjem Dejtonskog sporazuma, Srbi su morali da napuste opštine Ilijaš, Vogošća, Grbavica, Ilidža, Rajlovac i Hadžići.

Na prostoru Sarajevsko-romanijske regije tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 4.156 boraca, dok je ranjeno više od 10 000.

Filter 2019