Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /latinica

Mitropolit Joanikije: A gdje su Jasenovac, Jadovno, Velika…

Izvor: Tanjug

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije zapitao je danas, povodom usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, gdje su Jasenovac, Jadovno i Velika.

– Usvojili su rezoluciju o Srebrenici tako kako su je usvojili. Hoće li usvojiti Rezoluciju o Jasenovcu? Jadovnu? Koričkoj jami? Hoće li o zločinima SS divizija u Pivi i u Velici? Kad je neko pokrenuo pitanje da se ti zločini osude i da se pokaže da su antifašisti? – poručio je mitropolit Joanikije u manastiru Stanjevićima, gdje je služio liturgiju povodom Trojčindana.

Prema njegovim riječima, kada su naučnici utvrđivali pojam genocida, među ostalim narodima, imali su u vidu stradanje srpskog naroda i to baš u Jasenovcu.

Dodao da oni koji se hvale i koji su se hvalili da su antifašisti, nikada nisu osudili fašističke zločine genocidnih divizija, SS divizije su bile genocidne, prenosi IN4s.

-Kada su poslanici u Crnoj Gori pomenuli zločin u Velici, tek od skoro, preko 70 godina taj nacifašistički zločin i u Dolima Pivskim je potiskivan i teran u zaborav, a to je ovdje u Crnoj Gori – ukazao je mitropolit.

Istakao je da većina njih nije osudila taj zločin, niti je došla da se pokloni žrtvama.

-Prethodnici ovih sadašnjih su potiskivali u zaborav, niti ih ima u udžbenicima, niti u istoriji Crne Gore, a niti ih ima u narodnom pamćenju – rekao je mitropolit Joanikije.

On je pozvao političare koji su trenutno na vlasti da se oslobode viška strasti, viška mržnje, osude i da kao pristojni, civilizovani i odgovorni ljudi sjednu i da razgovaraju i da se pobrinu o interesu naroda, a ne samo o interesu svojih stranaka i o svome ličnom interesu i ličnoj promociji.

Poručio im je da nisu tu postavljeni radi toga, „nego da pomognu narodu i da pomognu svojoj otadžbini, da pomognu Crnoj Gori“.

-Hajde da budemo ljudi, da sjednemo pa da razgovaramo i da vidimo šta ćemo činiti i da vidimo kako ćemo pomoći narodu, kako ćemo pomoći državi, kako ćemo riješiti unutrašnje probleme koje niko drugi ne može riješiti, a nije ni pošteno, nije ni ljudski, ni u skladu sa našim mentalitetom da bilo ko drugi u našoj kući dolazi da nas miri i da uspostavlja red, to je sramota i to je ko vodi danas narod, kojima je narod povjerio tu dužnost, treba da imaju u vidu – istakao je Joanikije.

Filter 2019