Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /latinica

Dodik: Došlo do novog usložnjavanja odnosa u BiH

Izvor: RTRS

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je došlo do novog usložnjavanja odnosa u BiH.

Dodik je istakao da su odnosi narušeni zbog pokušaja imenovanja novog visokog predstavnika.

– Naša jučerašnja posjeta Srbiji bila je s ciljem upoznavanja rukovodstva Srbije o temi imenovanja visokog predstavnika. Na jedna sumnjiv način pokušava se dati legitimitet novom predstavniku, a neophodno je obezbijediti odlučivanje na nivou Savjeta bezbjednosti UN o tome – istakao je Dodik.

On je rekao i da politički predstavnici Bošnjaka već čestitaju novom visokom predstavniku.

– Oni očekuju da će on doći ovdje i raditi ono što oni žele. Bonska ovlašćenja su prošlost i to se neće desiti – naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio i da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma, te da ima pravo i obavezu da bude aktivno uključena i da traži informacije o radu visokog predstavnika i djeluje po tom pitanju.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je veoma skeptičan o mogućnosti napretka i u vezi izmjena izbornog zakonodavstva, jer ne postoji mogućnost da se politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata dogovore.

On je ponovio da je izbor članova Centralne izborne komisije nelegitiman.

– Skeptičan sam po pitanju mogućnosti napretka i želim da podstaknem činjenicu da je NSRS iskazala spremnost da razgovara sa predstavnicima FBiH o svim pitanjima – naveo je Dodik.

Filter 2019