Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /latinica

Golijanin: Izgradnja MHE na Treskavici bi bila ekološka katastrofa

Autor: FILTER/ I.P.V.

U jeku borbe protiv izgradnje minihidroelektrana koje se vode širom našeg regiona, jedna takva bitka se vodi i u našoj opštini Trnovo.

Članovi PSD ”Treskavica” su pokrenuli onlajn peticiju protiv izgradnje MHE na Hrasničkom potoku na planini Treskavici koju opisuju kao jednu od najljepših planina u Republici Srpskoj i BiH.

Tim povodom razgovarali smo sa članovima PSD ”Treskavica”.

Ljubiša Golijanin, predsjednik društva ističe da od izgradnje MHE na Treskavici opština Trnovo nema apsolutno nikakve koristi.

”MHE na Hrasničkom potoku ne bi proizvelo dovoljno struje za opštinu Trnovo, bespotrebno je pričati o tome. A ekološke posljedice bi bile katastrofalne, ne mogu ni da mislim šta bi se desilo da se MHE izgradi. Mi smo peticiju pokrenuli, imamo i podršku opštine, pa ćemo vidjeti. Ne isključujemo ni mogućnost protesta, niti bilo kojeg drugog legalnog vida borbe, ali izgradnju nećemo dozvoliti.”

Stanovnici opštine Trnovo su zgroženi mogućnošću da se MHE izgradi. Kažu da je nekontrolisanom sječom šuma već dosta pitkih izvora vode nestao.

Branka Golijanin član PSD ”Treskavica” i stanovnica Trnova ističe da bi veliki broj stanovnika opštine vjerovatno imao problema sa vodosnabdijevanjem ako bi se MHE izgradila.

”Kada zahvatite vodu pa je vodite nekoliko kilometara kroz cijevi, propustite kroz turbine i vratite u vodotok, ne pravite nikakvo zagađenje, ali to odvođenje vode potpuno uništava sav živi svijet, to jest čini ekocid tom vodotoku. Uticalo bi i na divlje životinje, kojima je potok pojilo. Planinarski dom bi vjerovatno ostao bez vode, samim tim i selo Turovi bi imalo problem sa vodosnadbjevanjem, a vjerovatno i Trnovo. Tužno je to imajući u vidu koliko je Treskavica nekada obilovala vodom.”

Ističe da su dobili lokalnu podršku, kako opštine Trnovo, tako i mnogobrojnih planinara i ljubitelja prirode širom Evrope.

Peticiju je za manje od 24 časa potpisalo 311 ljudi, a nadaju se da će ih biti puno više.

Onlajn peticiji možete pristupiti ovdje i tako pomoći u borbi za očuvanje netaknute prirode planine Treskavice.

Filter 2019