Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Višković, Ćosić: Podrška Vlade projektima u Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić saglasili su se danas u Istočnom Sarajevu o nastavku vladine podrške projektima koji će donijeti dobrobit stanovnicima Istočnog Sarajeva.

„Studentski dom, zgrada Rektorata i Muzičke akademije, zgrada Fakulteta za fizičku kulturu su projekti koji treba da poboljšaju kvalitet života građana Istočnog Sarajeva. Vlada Republike Srpske pratila je i do sada projekte lokalnih zajednica i to ćemo raditi u budućnosti“, poručio je Višković.

On je istakao da će tender za izgradnju ovih objekata pustiti u proceduru čim se pripremi projektno-tehnička dokumentacija za ovaj veliki projekat koji će ići u međunarodni javni poziv, zbog čega se neće moći odabrati izvođač radova prije kraja septembra.

„Investicije koje radimo na Jahorini u znatnoj mjeri utiču na razvoj grada. Radimo i rehabilitaciju magistralnog puta od Pala do Bistrice„, poručio je Višković, ističući da nema vremena za gubljenje i da je neophodno da se počne graditi.

Višković je najavio i izgradnju osnovne škole na području opštine Istočno Novo Sarajevo jer postojeća škola ima dva puta više učenika od njenog kapaciteta.

„Sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanom Katićem sam razgovarao da ova lokalna zajednica nađe lokaciju i pripremi dokumentaciju za izgradnju osnovne škole. Posebno sam radostan zbog te činjenice jer rijetko koja zajednica može da se pohvali takvim prilivom mladih ljudi. Na tom primjeru možemo da vidimo da je Istočno Sarajevo grad u koji se dolazi i ostaje, a ne odlazi iz njega“, rekao je Višković.

Premijer Srpske je podsjetio da je živio u ovom gradu devedesetih godina, te da je ponosan na doprinosu građana, Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica koji su omogućili da Istočno Sarajevo sada bude moderan grad.

On je podsjetio da je na posljednjim lokalnim izborima gradonačelnik Istočnog Sarajeva biran direktno, što ovoj funkciji daje dodatnu težinu.

Gradonačelnik Ćosić izrazio je zahvalnost predsjedniku Vlade Srpske za posjetu Istočnom Sarajevu naglašavajući da je uvijek bio spreman da pomogne u rješavanju problema.

„Danas smo dobili podršku za one aktivnosti koje će brzo biti vidljive u ovom gradu, a ranije smo ih započeli. To su Studentski dom, zgrada Rektorata i Muzičke akademije u Istočnom Novom Sarajevu i zgrada Fakulteta fizičke kulture u Palama. Briga o smještaju visokoškolskih institucija u Istočnom Sarajevu biće vrlo brzo vidljiva nakon raspisivanja tendera i početka radova“, rekao je Ćosić.

Ćosić je naveo da je zahvalan premijeru Viškoviću, jer je bio jedan od inicijatora za ove projekte prethodne godine, te za podršku Vlade Republike Srpske za dva bitna sportska događaja u Istočnom Sarajevu – Evropsko prvenstvo u boksu i
Svjetsko prvenstvo u biciklizmu – koji će biti održani u avgustu i oktobru.

„Razgovarali smo i o drugim brojnim projektima i aktivnosti i dogovorili da projekti koje opštine iz sastava grada Istočnog Sarajeva budu kandidovali prema Vladi Republike Srpske budu rađeni u saradnji i dogovoru sa Gradom i na taj način će Gradska uprava podržati i pokazati da je kohezioni faktor za svih šest opština koje čine Grad Istočno Sarajevo“, rekao je Ćosić.

On je dodao da je Istočno Sarajevo jedini grad u Srpskoj koji u svom sastavu ima opštine i koji zbog svog položaja i značaja zaslužuje posebnu pažnju Vlade Republike Srpske.

Filter 2019