Tue. Aug 3, 2021
ћирилица /latinica

Veliko interesovanje za terapije u hiperbaričnoj komori

Izvor: FILTER

U Bolnici „Srbija“ prije nekoliko mjeseci otvoren je kabinet za hiperbaričnu oksigenoterapiju. Riječ je o terapiji sa čistim kiseonikom pod povišenim pritiskom u hiperbaričnoj komori.

Iz Bolnice “Srbija” je saopšteno da je komora od 1. februara, kada je puštena u rad, do danas, pokrenuta 518 puta. Terapiju su koristila 62 pacijenta.

“Koristili su je pacijenti različite starosne dobi, a među najmlađim korisnicima su dvije petnaestogodišnjakinje”, navodi se u saopštenju.

Lista čekanja za korišćenje komore trenutno je jako duga, jer jedna komora pokriva Sarajevsko-romanijsku regiju, a i šire.

“Pacijenti su dolazili iz raznih dijelova Sarajevsko-romanijske regije ali i gradova poput Bijeljine i Zvornika”, navode u Bolnici.

Doktor Aleksandra Golijanin-Magazin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije ističe da su u hiperbaričnoj komori do sada najčešće boravili pacijenti koji boluju od dijabetesa i oni koji imaju komplikacije nastale uslijed te bolesti, kao i pacijenti sa glavoboljama, nagluvošću, zujanjem u ušima i oboljeli od multiple skleroze.

Svaka terapija je prošla bez ijedne komplikacije, a pacijenti jako dobro reaguju na tretman u hiperbaričnoj komori.

“Prije ulaska u komoru pacijentu je potreban negativan test na korona virus, osim u slučaju da je primio obje doze vakcine kao i uputnica za bolničko liječenje u zavisnosti od dijagnoze pacijenta. Neophodni su i svježi labaratorijski nalazi, pregled interniste, rendgen pluća i nalaz ORL ljekara”, navodi se u saopštenju.

Dr Golijanin-Magazin je podsjetila da pacijentima koji leže u Bolnici “Srbija” Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrava deset tretmana, a postoji i komercijalni dio korišćenja terapije za pacijenti koji nisu osiguranici fonda, te u takvom slučaju tretman košta 80 konvertibilnih maraka.

Sve informacije o terminima i cijenama mogu se dobiti putem broja telefona 057/325-302.

Filter 2019