Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Aplikacija “Nikolaj” sadrži pregled 4.500 svetinja SPC

Izvor: Srna

Korisnici aplikacije “Nikolaj” moći će preko svog mobilnog uređaja da pretražuju 4.500 pravoslavnih crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve (SPC), rečeno je danas na predstavljanju ove aplikacije u Banjaluci.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je digitalizacija kulturne baštine srpskom narodu prijeko potrebna.

Rajčević je naveo da je aplikacija prevashodno namijenjena turistima, ali i svima koji žele da posjete bogomolje SPC, te da dodao da će resorno ministarstvo podržati sve slične projekte.

“Potrebno je da svijetu pokažemo sa kakvom baštinom raspolažemo, te da u saradnji sa SPC evidentiramo sve naše bogomolje”, rekao je Rajčević novinarima prije početka predstavljana aplikacije.

Iguman manastira Osovica Teofil smatra da je aplikacija “Nikolaj” veliko, divno i blagosloveno djelo tima mladih ljudi, zahvaljujući kojem će svaki dobronamjernik i vjernik moći u svakom momentu da sazna gdje se nalazi hram, kome je posvećen i kada je sagrađen.

“Oni su se sabrali u ime Božije da saberu sve naše svetinje na prostoru bivše Jugoslavije, a to je oko 4.500 raznih objekata crkava, manastira i filijalnih hramova”, rekao je otac Teofil.

On je izrazio zadovoljstvo što je tako značajna ideja pretočena u djelo, jer je riječ o sakralnim objektima koji su kulturna baština srpskog, ali i svjedoči o postojanju SPC na prostorima bivše Jugoslavije.

Autor aplikacije Srđan Bijelić rekao je da je bilo potrebno godinu i po dana kako bi se ideja sprovela u djelo, te da se iz pisanih i elektronskih pojedinačnih medija podaci o bogomoljama pretoče na telefone.

“Aplikacija je podržana na anroid i ios uređajima i već poslije prezentacije svi naši vjerski objekti biće implementirani na mobilne telefone i korisnici, gdje god se nalazili, moći će doći do informacija gdje se ti objekti nalaze i drugih detalja”, rekao je Bijelić.

On je dodao da je aplikacija besplatna za preuzimanje, te da je  laka za korištenje.

Filter 2019