Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Ambasada Rusije: Bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN-a visoki predstavnik biće nelegitiman

Izvor: Glas Srpske

Ambasada Ruske federacije u BiH nije se složila sa završnim komunikeom sjednice Savjeta za primjenu mira (PIK), jer ga smatramo neuravnoteženim i tendencioznim. Mnoge tačke dokumenta prevazilaze mandat Upravnog odbora PIK-a.

Saopštila je to danas Ambasada Ruske federacije u BiH dodajući da neke izjave protivrječe ne samo duhu, već i slovu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Upravni odbor PIK- u komunikeu objavljenom nakon sjednice održane 1. i 2. juna pozdravio je imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazio mu punu podršku u jačanju stabilnosti u BiH „tako što će obezbijediti dosljedno sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma“.

Upravni odbor PIK-a pohvalio je odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka za “izvanredan rad koji su on i njegov tim uradili na stabilnosti i razvoju BiH”.

Potvrđena je „puna podrška visokom predstavniku u obezbjeđivanju punog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i sprovođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN“, što, kako je navedeno, ostaje nepromijenjeno.

S kominikeom se nije složio ruski ambasador Igor Kalabuhov.

– Još jednom smo izjavili da postupak imenovanja novog visokog predstavnika smatramo nepotpunim i da će on bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN-a biti nelegitiman – naglasili su u saopštenju.

Dodaju da ponovo potvrđuju privrženost Rusije temeljnim dejtonskim principima ravnopravnosti tri konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima.

-Polazimo od činjenice da ne postoji alternative njihovom samostalnom dijalogu na osnovi uzajamnog poštovanja po svim aktuelnim pitanjima – naglasili su u saopštenju.

Filter 2019