Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /latinica

Kako se u Trnovu donose odluke o izmjeni regulacionih planova na Jahorini?

Autor: FILTER/M.K.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Trnovo usvojeno je nekoliko odluka koje se tiču izmjene regulacionih planova na dijelu Jahorine koja pripada ovoj opštini.

Sporna je bila jedna tačka, za koju odbornik DEMOS-a Dragan Šipovac tvrdi da nije mogla biti na glasanju danas.

Šipovac kaže da je sa Kolegija Skupštine opštine, koji se održava nekoliko dana prije sjednice i na kome predstavnici odbornika utvrđuju konačan dnevni red, sporna tačka skinuta. Riječ je o zahtjevu investitora Srđana Ćorića iz Ugljevika.

“Kada je na Kolegiju rečeno da se tačka skida, to je značilo da je neće biti na dnevnom redu na sjednici i da se o tom zahtjevu odbornici neće izjašnjavati. Međutim, nas je danas na sjednici dočekao taj prijedlog za izmjenu dijela regulacionog plana na Jahorini koji pripada opštini Trnovo. Za dvije minute se niko ne može spremiti i vidjeti o čemu se tu radi. U pitanju su vrlo ozbiljne odluke”, kaže Šipovac.

Dodaje da je predlagač načelnik opštine, ali kako Dragomir Gagović nije bio prisutan na sjednici, smatra nezakonitim to što je prijedlog da se ta tačka nađe na dnevnom redu u okviru dopune dnevnog reda na samom početku sjednice, iznio predsjednik Skupštine opštine.

“Prije sedam dana su je na Koleguju skinuli uz opasku “Neka malo sačeka”. Danas je vraćaju kroz dopunu dnevnog reda, po meni nezakonito. Šta se promijenilo za sedam dana?”, pita Šipovac.

Siniša Golijanin, predsjednik Skupštine opštine Trnovo, u izjavi za Filter odgovara da je odlučeno da se direktno na terenu ispita stanje na lokaciji za koju se traže izmjene. Zato je, kaže, zahtjev skinut sa Kolegija, a kako se ispostavilo da je sve u redu, nije bilo razloga da se ne nađe na današnjoj sjednici.

“Poslali smo na Jahorinu radnike Odsjeka za prostorno uređenje i stambene poslove sa gradskim inspektorom i komunalnim policajcem. Kada su nas izvijestili da je zatečeno stanje uredno i da nema prepreka za gradnju, odlučili smo da se tačka danas stavi na glasanje”, rekao je Golijanin.

On je dodao da načelnik jeste predlagač, ali da je zahtjev obradio opštinski Odsjek za finansije, prostorno uređenje i stambene poslove, te da nije bilo prepreke da se nađe na dnevnom redu. Podvukao je da su za odobravanje izmjena regulacionog plana glasali odbornici većine (SDS, DNS i SP), ali i opozicionog SNSD-a.

“Iako načelnik nije bio na sjednici, kao predlagač je bio na Kolegiju. Na sjednici je bila prisutna Mlađenka Rađen iz Odsjeka za finansije, prostorno uređenje i stambene poslove i ona je mogla odgovoriti na sva pitanja”, rekao je Golijanin.

Šipovac kaže da ovo nije usamljen slučaj te da skupštinska većina koju čine DNS, SP i SDS često krši pravila, uključujući Poslovnik o radu skupštine.

“Upravo zbog toga danas nisam želio učestvovati u radu jer je vrijeme da javnost sazna kako se u Trnovu vode sjednice Skupštine i donose odluke”, rekao je Šipovac.

Filter 2019