Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Šta je sve potrebno građanima Srpske i BiH za ulazak u Grčku?

Izvor: RTRS

Turisti iz Srpske i BiH u Grčku će moći da uđu kao i građani Srbije, potvrdila je danas za RTRS ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

Da će imati jednak tretman kao i građani Srbije, potvrđeno je nakon jučerašnjeg sastanka srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i grčkih zvaničnika.

Ona je istakla da je to potvrdio i grčki premijer Kirjakos Micotakis.

– Svako ko dolazi, 24 časa prije ulaska treba da popuni PLF formular. Drugi uslov je da imaju negativan PCR test i to ne stariji od 72 časa ili da su primili dvije doze vakcine protiv virusa korona. Takođe, mora proći 14 dana od posljednje doze – pojasnila je Ristović Krstić.

Naglasila je da Grčka priznaje sve vakcine protiv virusa korona.

– Postoji mogućnost da građani na ulasku u Grčku budu podvrgnuti antigenskom brzom testu o trošku grčke države. Ukoliko se uspostavi da je osoba pozitivna na testu, moraće da provede 14 dana karantinu u određenim smještajnim kapacitetima koje je obezbijedila grčka država – kaže Ristović Krstić.

Ona je preporučila državljanima BiH da rade PCR testove u sertifikovanim labratorijama, a jedna od njih je Institut za javno zdravstvo Srpske.

Napomenula je da test treba da bude na engleskom jeziku i da bi bilo poželjno da u rezultatima testa bude upisan broj pasoša ili matični broj.

– Naši državljani koji žele da dođu u Grčku moraju da poštuju sve mjere koje važe za lokalno stanovništvo, kao što je nošenje maski, distanca – rekla je Ristović Krstić.

Filter 2019