Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Čaušević nakon presude: Dođe plata iz jedne banke, pa iz druge i nakupi se pa ja kupim nekretninu

Izvor: Glas Srpske

Ja sam moralna vertikala, poručio je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević nakon što je danas prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, prenosi Kliks.

U obraćanju ispred Suda BiH, koji ga je i osudio, optužio je pravosudne organe za kriminal u njihovim redovima. To se odnosilo i na Dubravka Čamparu i Olega Čavku – tužioce u aferi „Pandora“, a u kojoj je Čaušević optužen za primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Smatra da je “presuda sramota Suda jer se okorjeli kriminalci presuđuju na po pet godina zatvora“.

Tvrdi da je Čampara odgovoran zašto je Sedinet Karić, poznat kao „kralj tekstila“, dobio blagu kaznu. Karić je prije četiri godine nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi. U tužbi je istaknuto da je on plaćao Čauševiću da bi njegova kompanija bila priviligovana prilikom uvoza robe.

Čaušević je posebno imao niz optužbi na predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Smatra da je osuđen zbog toga što je on, kako je izjavio, razotkrio nezakonite radnje u pravosuđu.

Komentarisao je optužbu da je nezakonitim radnjama stekao imovinu vrijednu više od milion KM. Presudom Suda oduzeta mu je imovina 1,7 miliona KM.

-Radim 27 godina. Prvo privatno preduzeće sam registrovao 1986. i svi podaci su dostupni. Prije rata sam imao štandove. Kao najbolji student Ekonomskog fakulteta sam postao direktor građevinskog preduzeća Sedrenik. Ante Marković (bivši jugoslavenski premijer) mi je dao priznanje. Bio sam direktor u četiri banke. Radio sam u Federalnom ministarstvu finansija – kazao je i dodao da je u 27 godina zaradio 1,8 miliona KM.

Negira da je nekretnine stekao nezakonito.

-Dođe plata od UIO, od Bor banke, Poštanske banke, Union banke i Federalnog ministarstva finansija, nakupi se i kupim nekretninu. Uzeli su mi tri stana koje sam kupio prije nego što sam se zaposlio u UIO. Uzeli su mi stan u kojem sam se rodio naglasio je Čaušević koji je najavio da će podnijeti apelaciju, odnosno žalbu na presudu.

Obrušio se i na predsjednika Sindikata UIO Mehmedaliju Osmića koji je nekoliko godina tvrdio da Čaušević nezakonito radi.

Čaušević je poručio i da je „moralna vertikala“. Kako je naveo, spreman je Sjedinjenim Američkim Državama ustupiti dokumente o kriminalu u pravosuđu.

S Čauševićem je prvostepeno osuđen i Anes Sadiković, još jedan „kralj tekstila i kineske robe“ na dvije godine zatvora. Optužen je za davanje dara i drugih oblika koristi Čauševiću kako bi takođe njegova firma bila priviligovana prilikom uvoza.

Konačnu presudu donijeće Apelaciono vijeće Suda BiH.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji „Pandora“. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije. U septembru 2014. je pušten iz pritvora, ali su mu određene pojedine mjere zabrane.

Filter 2019