Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

U petak obustava isporuke gasa Federaciji BiH

Izvor: Srna

Isporuka gasa Federaciji BiH /FBiH/ biće obustavljena u petak, 07. maja, jer “BH gas” nije platio fakturu “Energoinvestu” za uvezeni i isporučeni gas za mart ove godine.

Iz “Energoinvesta”, koji je snabdjevač i uvoznik prirodnog gasa u FBiH, saopštili su da će isporuka gasa biti prekinuta u 6:00 časova.

Iz “Energoinvesta” su poručili da im je napravljena velika poslovna šteta, kao i da je ovo neplaćanje svjestan čin “BH gasa” kojim nastoji zadržati pozicije apsolutne kontrole i moći u poslovima sa gasom u Federaciji.

U saopštenju su pojasnili da bi plaćanjem računa “Energoinvestu” bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa “Gasprom eksportu”, kao i svih carinskih i poreskih obaveza.

Navodi se i da “BH gas” više mjeseci vraća fakture i odbija da plati isporučeni gas bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja.

“Navedena situacija i neplaćanje posljednje fakture za mart 2021. godine je dovela do toga da smo od ruskog isporučioca gasa dobili upozorenje o neminovnosti plaćanja ili dalje obustave isporuke gasa. Budući da do plaćanja nije došlo uprkos višestrukim upozorenjima upućenim BH gasu, kao i podizanjem sudske tužbe kod nadležnog suda, isporuka gasa će biti obustavljena”, naglašeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, Vlada FBiH je u ovom slučaju pokazala potpunu nemoć u sprovođenju vlastitih zaključaka.

“Neplaćanjem gasa Energoinvestu nastoji se iznuditi zadržavanje statusa kvo i dovesti Vlada FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih zaključaka, kojim je afirmisana obaveza primjene uredbe prema kojoj je BH gas samo operator transportnog sistema FBiH”, navodi se saopštenju.

Iz “Energoinvesta” su najavili da će 07. maja u 1:.00 časova održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti dokumentaciju o ovoj situaciji koja se dešava od decembra prošle godine i odluke o prelasku na rutu putem Turskog toka.

Filter 2019