Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

U nedjelju obilježavanje Dana 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko- romanijskog korpusa

Izvor: Srna

Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko- romanijskog korpusa biće obilježen u nedjelju, 23. maja, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca poginulim i preminulim pripadnicima jedinice.


Parastos će biti služen u 11:00 časova u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, a polaganje vijenaca u 11:40 časova na spomeniku “Slava srpskom borcu” u Lukavici, rekao je Srni sekretar Udruženja veterana Vojne policije Dragan Pjević.

Pjević je naveo da zbog epidemiološke situacije ove godine neće biti organizovana svečana akademija, kao ni ručak za članove porodica poginulih i umrlih pripadnika bataljona.

Četvrti bataljon Vojne policije bio je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa i pod njegovom direktnom komandom.

Jedinica je 24. maja 1992. godine napustila kasarnu “Viktor Bubanj” i izmještena u selo Tvrdimići, a 25. maja te godine izvršeno je prvo postrojavanje.

Bataljon je poslije toga stacioniran u kasarni “Slobodan Princip Seljo” u Lukavici.

Uz uobičajne vojno-policijske zadatke, jedinica je bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta sa osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od agresije.

Po završetku ratnih dejstava, bataljon je sa cjelokupnim materijalno-tehničkim sredstvima izmješten na Pale, gdje je 1997. godine određeni broj vojnika potpisao prve profesionalne ugovore, jer je tada jedinica stavljena pod komandu 505. Motorizovane brigade, koja je bila smještena u kasarni “Miloš Obilić” i po novoj formaciji đelovala je kao četa Vojne policije.

Zbog brojnih reformi i kadrovskih smanjenja, jedinica je ugašena 2003. godine.

Bataljonom su komandovali major Jovo Štrbac, kapetan Nedeljko Lizdek, kapetan Zoran Terzić i major Vuko Čvoro.

Filter 2019