Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

U zapadnokrajiškim opštinama sve veći broj migranata: Mještani strahuju od napada

Izvor: Glas Srpske

Sve veći broj migranata ponovo je primjetan u zapadnokrajiškim opštinama, a mještani ionako pustih srpskih sela strahuju da bi u narednom periodu moglo doći do novih napada na imovinu i ljude.

U rubnim selima u opštini Bosansko Grahovo policija je u petak zatekla 138 migranata, koji su propraćeni do migrantskog kampa “Lipa”, a prema riječima mještana sela Donji Tiškovac, migranti svakodnevno u većim grupama prolaze kroz ovo mjesto. Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Đuran u izjavi za “Glas Srpske” kaže da su ga mještani Tiškovca upoznali sa situacijom na terenu i da, prema informacijama koje ima, svakodnevno prolaze grupe migranata.

– Za sada nije bilo napada na mještane sela, ali ima napada na imovinu. Ako prolaze predveče ili noću, zabilježeno je nekoliko provala u objekte u kojima niko ne boravi. Međutim, za razliku od ranije, nije bilo ozbiljnijih incidenata – rekao je Đuran.

S dolaskom ljetnih mjeseci u ovom području sve je veći broj izbjeglica koje pokušavaju preći u Hrvatsku, a Đuran kaže da je vrlo vjerovatno da će taj pojačan priliv biti primjetan i u ovom području.

– Vrlo moguće. Ja ne znam šta naše vlasti rade i zašto dozvoljavaju da uopšte dođu do Bihaća i do Grahova. Očigledno je nešto šuplje u sistemu – rekao je Đuran.

Slična situacija je i u Unsko-sanskom kantonu, a mještani Bosanskog Petrovca kažu za “Glas Srpske” da je sve veći broj migranata koji u grupama prolaze kroz povratnička sela.

Filter 2019