Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /latinica

Univerzitet u Istočnom Sarajevu svečanim koncertom obilježio krsnu slavu

Izvor: Srna

Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas je svečanim koncertom studenata i profesora Muzičke akademije, obilježio krsnu slavu Svete Ćirila i Metodija i Dan Univerziteta, a prethodno je u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama služena liturgija i obavljen obred lomljenja slavskog kolača.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je novinarima da je program obilježavanja Dana Univerziteta počeo u ponedjeljak, 17. maja, kada su promovisana 44 doktora nauka koja su se školovala u ovoj ustanovi.

Kulić je napomenuo da je u planu da 14. septembra, kada se obilježava 29 godina od osnivanja Univerziteta, održi svečana akademija na kojoj će biti dodijeljena priznanja svima koji su pomagali rad Univerziteta u prehodnom periodu, a što je izostalo sada zbog epidemioloških mjera.

-Nadamo se da će se do tada epidemiloška situacija promijeniti i da ćemo uspjeti da organizujemo lijepu svečanu akademiju – istakao je Kulić.

Prema njegovim riječima, Dan Univerziteta je prilika da se između dvije slave podsjete šta je urađeno u protekloj godini, te da se napravi analiza i plan šta uraditi u budućnosti.

-Ovo je prilika i da se sjetimo onih koji su stvarali Univerzitet davne 1992. godine, da im odamo zahvalnost i priznanje, jer bez Univerziteta u Istočnom Sarajevu, bez studenata na našim fakultetima – istočni dio Republike Srpske ne bi bio to što jeste – naglasio je Kulić.

On je rekao da su u toku pripreme za upis u narednu akademsku godinu i dodao da su fakulteti odradili odlično promotivnu kampanju, te da očekuju blagi rast u broju upisanih studenata, kao što je bilo i prošle godine.

-Ne možemo da budemo pretjerani optimisti kako zbog epidemiološke situacije, demografije, ali i zbog toga što veliki broj naših studenata, nažalost, iz ovog dijela Republike Srpske i dalje studira na univerzitetima u Srbiji – naveo je Kulić.

On je napomenuo da je plan da se 9. juna raspiše konkurs, prijem dokumenata će trajati od 21. do 25. juna, a prijemni ispiti za upis na prvu godinu zakazan je za 28. jun.

-Koristim ovu priliku, na ovaj svečani dan, da pozovem buduće studente da upišu jedan od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, od 120 studijskih programa, koliko ih se izvodi na sva tri ciklusa studija – istakao je Kulić.

Kulić je rekao da je u planu da na prvi ciklus studija bude upisano 1.948 studenata, od kojih 1.421 na budžet, na drugi ciklus studija 848, među kojim 448 može da se školuje na teret budžeta Republike Srpske, te na treći ciklus 97 studenata.

Svečani koncert povodom Dana i slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu održan je u amfiteatru na Elektrotehničkom fakultetu, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Filter 2019