Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Sutra parastos za jošaničke mučenike

Izvor: Srna

Pomen za 73 srpska civila i borca iz fočanske mjesne zajednice Jošanica, poginula u posljednjem ratu, među kojima je 56 zvjerski ubijeno na Nikoljdan 1992. godine, biće služen sutra kod spomenika u jošaničkom zaseoku Hodžići, najavljeno je iz Boračke organizacije Foča.

Boračka organizacija ukazuje da je zločin, koji je u Jošanici počinila muslimanska vojska iz Goražda, najmasovnije stradanje srpskog stanovništva Gornjeg Podrinja u posljednjem ratu, za koje još niko nije odgovarao, iako su krivci i akteri poznati Tužilaštvu BiH.

Muslimanski vojnici su 19. decembra 1992. ušli u zaleđe srpskih položaja sa jasnim ciljem i naredbom, kako je to potvrdio i jedan od zarobljenih muslimanskih vojnika, da niko od mještana Jošanice, pa čak ni djeca, ne smiju da ostanu živi.

Na kućnom pragu, na dan kada je trebalo da proslave krsnu slavu, masakrirano je 56 Srba, među njima 21 žena, kao i troje djece – Dragana Višnjić od 10 godina, njen tri godine mlađi brat Dražen i dvogodišnja Danka Tanović.

Dragana i Dražen ubijeni su zajedno sa majkom Olgom /31/, ocem Dragoljubom /39/, stricem Milanom /33/, bakom Zorkom /64/ i djedom Vukadinom /64/.

Stradala je i porodica Dankine majke Zore Višnjić.

Ubijeni su Zora od 22 godine, njena dvije godine starija sestra Ranka, brat Vlatko od 20 godina, njihova majka Goja /44/ i Gojina majka Stojka /68/.

Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova familije Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.

U napadu je učestvovalo oko 600 pripadnika takozvane Armije RBiH, u 10 grupa raspoređenih na 10 jošaničkih zaselaka, koje su sravnili sa zemljom.

Poznati su naredbodavci iz ratnog predsjedništva opštine Goražde i vojnog vrha takozvane Armije RBiH, kao i neposredni komandiri jedinica na terenu, ali se na podizanje optužnica još čeka.

U selu Hodžići, na imanju Višnjića u blizini spomenika, pri samom kraju je gradnja crkve, koja se podiže u znak vječnog sjećanja na jošaničke mučenike.

Završeni su unutrašnji radovi i postavljen drveni okvir za ikonostas, a ostalo je još da se postave ikone, koje su u fazi izrade.

Obilježavanje godišnjice stradanja tradicionalno se održava u maju povodom Ljetnog Nikoljdana, a crkva je ponijela ime svetih Ćirila i Metodija, koji se, takođe, proslavljaju u maju.

Parastos, povodom 29. godišnjice stradanja jošaničkih Srba, biće služen kod spomenika u 12:00 časova.

Filter 2019