Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

Stručna ekskurzija studenata istorije

Izvor: Univerzitet u Banjoj Luci

Studenti istorije na Filozofskom fakultetu UNIBL posjetili su u petak 14. maja 2021. godine manastir Gomionicu, Spomen područje „Donja Gradina” i Spomen hram u Drakuliću, u okviru terenske nastave iz nacionalne savremene istorije.

U manastiru Gomionici kod Banje Luke studentima je održao istorijski čas iguman Metodije (Kragulj), sa naglaskom na period Drugog svjetskog rata (1941‒1945) i socijalističke Jugoslavije (1945‒1991), a zatim je studente proveo kroz vrijednu muzejsku zbirku, koja je postavljena u prostoriji u kojoj je bila škola koju je pohađao Petar Kočić.

Studenti istorije posjetili su Spomen područje „Donja Gradina” kod Kozarske Dubice, koje je bilo dio hrvatskog sistema logora Jasenovac. Predavanje je održao master istorije Marko Janković, vodeći studente kroz područje na kojem se nalazi devet grobnih polja sa 105 registrovanih masovnih grobnica. Studenti su imali priliku da pogledaju i izložbu o jasenovačkom sistemu logora, najmasovnijem gubilištu Srba, Jevreja i Roma tokom genocida koje je nad njima izvršila NDH (1941‒1945).

Na kraju, studenti su posjetili Spomen hram u Drakuliću, koji čuva uspomenu na žrtve masovnog zločina nad Srbima u banjalučkim naseljima Drakulić, Motikae i Šargovc, te rudniku Rakovac 7. februara 1942, gdje je predavanje održao profesor istorije Dragoslav Ilić iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Stručnu ekskurziju organizovali su i vodili prof. dr Goran Latinović i viši asistent Nikola Ožegović, ma sa Katedre za nacionalnu istoriju savremenog doba, a ostvarena je zahvaljujući podršci prof. dr Srđana Dušanića, dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Filter 2019