Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /latinica

Stranke iz Sarajeva sve bliže, u Republici Srpskoj obrnuta situacija: Bošnjaci se udružuju, Srbi se razdružuju

Izvor: Glas Srpske/D.Momić

Uprkos njihovim žestoko suprotstavljenim stavovima u FBiH i na nivou zajedničkih institucija, SDA je podržala poziv SDP-a na okupljanje, kako je rekao lider SDP-a Nermin Nikšić, svih bosanskohercegovačkih stranaka u Republici Srpskoj i formiranje trećeg političkog bloka u Srpskoj.

Iz SDA su juče poručili da je to ideja koju ta stranka propagira već godinama, ali za koju upravo SDP nije imao razumijevanje i interes.

– SDA nikada nije odbijala učešće u projektima koji su dobri za državu BiH, a naročito u onim projektima za koje se sama zalagala. Spremni smo da o zajedničkom nastupu u RS razgovaramo sa svim političkim strankama koje prepoznaju tu potrebu – poručili su iz SDA.

Iz stranke Bakira Izetbegovića su dodali i da će sve ideje koje će doprinijeti jačanju BiH i omogućiti snažniji ekonomski razvoj i iskorak na evroatlantskom putu imati bezrezervnu podršku SDA.

– Spremni smo i na formiranje širokog patriotskog fronta koji bi se na državnom nivou suprotstavio retrogradnim i secesionističkim snagama – istakli su iz SDA.

Za razliku od stranaka sa sjedištem u Sarajevu koje godinu i po prije opštih izbora najavljuju zajednički nastup, srpske političke partije pokazuju sve veću razjedinjenost.

Jedini koji poziva na jedinstvo je lider SNSD-a Milorad Dodik, ali nakon što su SDS, PDP i DNS odbili poziv da budu dio zajedničke srpske platforme u dijalogu između Srpske i FBiH i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH, u petak im se pridružio i SPS Gorana Selaka.

– Nema nikakve rasprave i dijaloga o statusu Republike Srpske, ni sa predstavnicima FBiH, ni sa bilo kojim drugim predstavnicima. Potezanjem tih tema sami dovodimo u pitanje naš status – poručili su iz SPS-a.

Lider PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da nije nikakvo iznenađenje da bošnjačke stranke sarađuju na izborima u Srpskoj.

– To je njihova politička odluka, kao što je i naša da uvijek insistiramo da stranke iz Republike Srpske sarađuju i imaju zajedničke liste na izborima u FBiH – kaže Borenović.

On je demantovao da je u srijedu u Parlamentu BiH održan tajni sastanak opozicionih stranaka iz Srpske i FBiH.

– Nije bio nikakav sastanak. Kratko smo porazgovarali, kao što porazgovaramo i tokom sjednica Parlamenta BiH o onome o čemu imamo slične stavove, kao što je novi Izborni zakon – kaže Borenović za “Glas Srpske”.

Politikolog Ljubinko Jović kaže da nije nimalo bezazleno što je srpski politički korpus zavađen i razjedinjen kao nikad do sada.

– Da Vojska Republike Srpske nije prije 15 godina ukinuta srpskim jedinstvom, bila bi ukinuta sadašnjim srpskim nejedinstvom. Nikada nije bilo više zle krvi među političkim partijama u Srpskoj i to je jako opasno, jer gdje se dvojica svađaju, treći izvlači korist. U ovom slučaju jasno je da je taj treći onaj ko formira treći blok, dok srpske partije mogu da postignu jedinstvo samo ako će od toga imati ličnu korist – kaže Jović.

Filter 2019