Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

Rektor Kulić uručio priznanje „Počasni doktorat“ Peteru Handkeu

Izvor: Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas je, prilikom posjete Andrićgradu u Višegradu, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić uručio priznanje „Počasni doktorat“ za izuzetan dopirnos kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu.

Odluku o dodjeli ovog priznanja Peteru Handkeu, Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu donio je jednoglasno 26. decembra 2019. godine.  

Peter Handke je doputovao u Republiku Srpsku kako bi mu bila uručena nagrada „Velika nagrada Ivo Andrić“ Andrićevog instituta. Nagradu mu je uručio proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, danas je u Banjoj Luci, uručila nobelovcu Peteru Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Jedan je od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca njemačkog govornog područja. Napisao je stotinjak knjiga, koje uključuju romane, drame, zbirke pjesama, filmske scenarije…

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih, Franc Kafka, Tomas Man, Međunarodne nagrade Ibsen, Američke nagrade za književnost, kao i priznanja Milovan Vidaković. Handke je i počasni doktor Univerziteta u Klagenfurtu i Univerziteta u Salzburgu.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu.

Njegova najpoznatija djela su: „Golmanov strah od penala“, „Kratko pismo za dugo rastajanje“, „Ljevoruka žena“, dramski komad „Kaspar“, zbirka poezije „Unutrašnji svijet spoljašnjeg svijeta unutrašnjeg svijeta“.

Knjiga „Spori povratak kući“, „Ponavljanje“, „Još jedanput za Tukidida“, „Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Drine i Morave“ ili „Pravda za Srbiju“, „Moravska noć“, „Veliki pad“…

Filter 2019