Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

Radionica u Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce”

Autor: FILTER/D. L.

U prostorijama Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ u Palama održana je radionica za obuku za onlajn komunikaciju i zaštitu dokumenata na itnernetu.

Gospava Rađen-Radić, sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, (Savez MeNeRaLi) istakla je da je glavni cilj ovog projekta obučavanje predstavnika udruženja kako bi oni unutar lokalnih zajednica razvijali kapacitete i upoznavali korisnike kako i na koji način komunicirati putem internet alata.

„Danas smo edukovali po dva lidera iz udruženja iz loklnih zajedncia Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Rogatice, Sokoca, Višegrada, Srebrenice i Rudog. Ono što je nama u interesu jeste da obučimo njih kako bi oni unutar svojih lokalnih zajednica razvijali kapacitete i upoznavali svoje korisnike kako i na koji način da komuniciraju putem onlajn alata. Ono što je nama takođe bitno i ključno za naše organizacije jeste jačanje kapaciteta kako ljudskih, tako i tehničkih u prilagođavanju vanrednim okolnostima i radu s našim kroisnicima. Sljedeći modul će biti predstavljanje modela usluga stanovanja uz podršku, odnosno, samostalnoh življenja.“

Milenko Vujinović, predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“, rekao je da će korištenje interneta za njihove korisnike biti korisno ali da se upotreba onlajn alata mora nadgledati zbog sprečavanja raznih manipulacija i svega što nije primjereno za djecu.

”Iako u suštini imamo velike probleme sa korištenjem drštvenih mreža, ali evo ove neke pozitivne stvari da počnemo da koristimo i da počenmo da radimo sa našim korisnicima. To je sad prioritet. Iako smo bili cijelo vrijeme protiv tih mreža i korištenja interneta kod djece jer to postaje na kraju zavisnost, ipak moramo da radimo. Gledaćemo sada da, kao što tema kaže, vodimo računa i o zloupotrebi na mrežama, da se obučimo da možemo da srpiječimo bilo kakve manipulacije“, naveo je Vujinović.

Projekat je stub socijalne uključenost lica sa intelektualnim teškoćama koji je finansiran od strane Evropske Unije kroz program „Societies 2“ u okviru podgranta organizacije Karitas. Obuka je održana u sklopu projekta „STUP socijalne uključenosti LUIS“ koji sprovodi Savez MiNeRaLi.

Filter 2019