Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Proglašeni dobitnici nagrade Mladi srbista

Izvor: FILTER

Katedra za srbistiku Filozofskog fakulteta Pale i ove godine dodjeljuje nagradu Mladi srbista za najbolji literarni esej učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola iz srpskog jezika i književnosti. Konkurs je raspisan 25. februara 2021. godine i bio je otvoren do 30. aprila.

 U okviru stalne teme Značaj srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske ovogodišnja podtema na koju su učenici imali priliku da pišu bila je U cipelama moje majke (oca). Njome je trebalo obuhvatiti sjećanja roditelja sadašnjih srednjoškolaca o djetinjstvu ili mladosti provedenim u okolnostima posljednjeg rata ili egzodusa Srba iz svojih domova.

“Jedan od ciljeva ovog konkursa jeste da se mlađi naraštaji više informišu o pomenutom periodu, o tome formiraju stav izgrađen na plemenitim osjećanjima, rodoljublju i čovjekoljublju uopšte. Takođe, time se doprinosi širenju i institucionalizovanju kulture sjećanja i pamćenja i definiše se konstruktivan odnos prema istoriji i nacionalnom identitetu, samjeravanju prošlosti i budućnosti. Sami učenici se na taj način osposobljavaju za stvaralačko-analitički odnos prema stvarnosti, traganju i spoznaji vlastitih kao univerzalnih i trajnih ljudskih vrijednosti”, saopšteno je sa Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta.

Na konkurs je ove godine pristiglo trideset radova iz četrnaest opština Republike Srpske. Učestvovali su srednjoškolci iz Prnjavora, Višegrada, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Sokoca, Trebinja, Pala, Ljubinja, Gradiške, Zvornika, Bijeljine, Foče, Banjaluke i Doboja.

Na današnjem sastanku žirija Katedre za srbistiku u sastavu: prof. dr Saša Knežević, doc. dr Željka Pržulj i msr Biljana Mišić, odlučeno je da prvu nagradu dobije Helena Brajić, učenica III-2 razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja, drugu Ana Ljepojević, učenica III-1 razreda JU Gimnazije iz Gradiške a treću Đorđe Kovačević, učenik III-1 razreda SŠC „Vasilije Ostroški“ iz Sokoca.

Posebna nagrada pod nazivom Oživice srpstva za naročit talenat i erudiciju ove godine  pripala je Đorđu Čarkiću, učeniku IV-8 rzreda Srednjoškolskog centra iz Istočne Ilidže.

Sve nagrade će biti dodijeljene polovinom juna mjeseca, a datum će biti naknadno objavljen.

Filter 2019