Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Privrednici zaradili 114 miliona KM više

Izvor: Glas Srpske

Privreda Srpske pokazala je vitalnost u vrijeme pandemije, što potvrđuje podatak da su privrednici lani zaradili skoro 114 miliona maraka više u odnosu na godinu ranije.

U Privrednoj komori RS navode da je finansijske izvještaje za prošlu godinu Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge predalo 10.248 pravnih lica, što je za 89 više u odnosu na 2019. godinu.

Prema njihovim podacima, ukupni prihodi iznosili su 21,11 milijardi maraka, što je za oko 413 miliona KM manje u odnosu na godinu ranije. Istovremeno, pali su i ukupni rashodi za 768 miliona maraka i iznosili su 19,41 milijardu maraka.

– Ukupan neto dobitak iznosio je 1,87 milijardi maraka, što je za 113,86 miliona KM više u odnosu na 2019. godinu – pokazuju podaci Privredne komore. Osim toga lani je smanjen i neto gubitak za skoro 246 miliona KM u odnosu na uporedni period.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević pojašnjava za “Glas Srpske” da podatak o smanjenju prihoda u privredi pokazuje negativan uticaj virusa korona na privredu.

– Važno je da su uprkos poteškoćama privrednici pokazali društvenu odgovornost, jer ne samo da nije došlo do otpuštanja radnika u godini pandemije, već je došlo do blagog rasta broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Uz sve izazove na koje su nailazili privrednici došlo je i do rasta bruto zarada za 149 miliona maraka, a to je uticalo na rast prosječne plate – rekao je Blagojević. Zbog problema koje je donijela pandemija, pojašnjava Blagojević, privrednici se nisu odlučivali na dugoročna zaduženja, već su bili fokusirani na održavanje likvidnosti te su više bili okrenuti kratkoročnim zajmovima.

– Sigurno je da bi da nije bilo pandemije određen iznos dobiti bio reinvestiran, ovako većina je zbog neizvjesnosti štedjela – kazao je on.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac rekao je da su ovi rezultati pomalo iznenadili sve.

– Domaća privreda, koja je na nižem nivou u odnosu na zemlje Evrope, pokazala je vitalnost i raduje činjenica da su se privrednici uspjeli snaći i pronaći alternativu kada je riječ o snabdijevanju repromaterijalom. Očigledno je da su pokrenuli proizvodnju čim se situacija malo stabilizovala, a neki su se i uspješno preorijentisali s ciljem opstanka – rekao je Grabovac. Sve to, dodao je, uz činjenicu da su rezultati u 2019. godini u odnosu na neke ranije bili lošiji, objašnjava dobar rezultat privrede u prošloj godini.

– Mjere Vlade RS koje su preduzete očigledno su spriječile veći rast nezaposlenosti i veoma je važno da u ovom periodu oporavka naša privredna društva sve izazove dočekuju spremna, jer su uspjeli da sačuvaju radnu snagu – istakao je Grabovac.

Obaveze

Prema podacima Privredne komore RS dugoročne obaveze lani iznosile su 6,97 milijardi maraka i smanjene su za 302,22 miliona, dok su kratkoročne obaveze u iznosu od 10,88 milijardi KM povećane za 637,57 miliona KM.

Koeficijent tekuće likvidnosti iznosio je 1,1 odsto, što je manje u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 1,13.

Filter 2019