Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Počela sa radom api inhalaciona komora na Tvrdimićima

Autor: FILTER/M.K.

U Istočnom Sarajevu počela je sa radom prva api inhalaciona komora. Bračni par Dragana i Nemanja Macan otvorili su prvu api inhalacionu komoru koja je smještena na Tvrdimićima, kod Amfiteatra Beli vuk.

“Apiterapija je spoj ljubavi prema pčelama, znanja o pčelinjim proizvodima i dobročinstva koje se čini njihovom primjenom. Ljudima koji su izgubili i zdravlje i nadu u oporavak, apiterapija je poput vere u nešto nadzemaljsko, jača od tableta, prirodnija od injekcija i mudrija od škrtih sajveta”, riječi su mr sc. Žarka Stepanovića.

Apiterapija je alternativni način liječenja određenih zdravstvenih problema. Ona u sebi objedinjuje preventivne i terapijske metode koje se zasnivaju na primjeni pčelinjih proizvoda: cvjetnog praha, matične mliječi, meda, propolisa, pčelinjeg otrova, voska u svrhu očuvanja i unapređenja čovjekovog zdravlja.

Postoji više vrsta apiterapije a api inhalacija je jedna od njih.

Api inhalaciona komora, odnosno inhalacija vazduhom iz košnica je namijenjena za inhalaciju zrakom iz košnice, odnosno za direktno udisanje ljekovitog zraka iz pčelinjih košnica putem inhalatora. Tokom tretmana korisnik sjedi u brvnari i putem inhalatora direktno udiše vazduh iz košnice. Ovakim načinom inhaliranja unose se svi pčelinji proizvodi: med, polen, propolis  koji se smatra najjačim antibakterijskim sredstvom u prirodi, vosak, pčelinji otrov, matična mliječ koja se čak naziva i eliksirom mladosti, odnosno sve pčelinje proizvode koji se koriste u liječenju raznih bolesti.

Dragana i Nemanja Macan pčelarstvom se bave već 10 godina, a do sada im je jedina djelatnost bila proizvodnja meda.

“Kroz sve te godine smo upoznali mnogo osoba koje se u velikoj mjeri oslanjaju na liječenje pčelinjim proizvoidma. Takođe, u kontaktu sa svojim stalnim kupcima smo primjetili da veliki broj osoba, pogotovo djece, ima neki od respiratornih problema. Takvih osoba, ali još jednom naglašavam pogotovo djece, je iz dana u dan sve više. Pogotovo u području kakvo je Sarajevo i Istočno Sarajevo gdje je velika zagađenost vazduha. Čim sam otkrila prve informacije o api inhalaciji, razvila se ideja o otvaranju api komore u Istočnom Sarajevu”, kaže Dragana u razgovoru za Filter.

Dodaje da je u BiH do sada otvoren manji broj api komora ali još uvijek nijedna u našoj blizini.

“Iskustva sa api inhlacijom su izuzetno pozitivna. Ja zaista vjerujem da inhalacija vazduhom iz košnica može pomoći osobama sa raznim zdravstvenim problemima i jedva čekam prve korisnike. Od srca se nadam pozitivnim ishodima inhaliranja. To i jeste jedini cilj – pomoći u ozdravljenju. Danas u vremenu velikih zdravstvenih problema svi se sve više okrećemo prirodi i alternativnim metodama liječenja koje daju izuzetne rezultate, a nezasluženo su dugi vremenski period bile zapostavljene”, kaže Dragana.

Prva api inhalaciona komora u Istočnom Sarajevu smještena je na Tvrdimićima uz Amfiteatar Beli vuk. Ova lokacija je izuzetno povoljna zbog svoje nadmorske visine, čistog vazduha i čiste prirode bogate ljekovitim planinskim biljem koje će pružiti unos u košnice najljekovitijih materija iz prirode, što će inhalaciju činiti ljekovitijom.

“Api inhalacija pomaže u liječenju većeg broja oboljenja ali prvenstveno kod infekcija gornjeg i donjeg respiratornog sistema, astme, bronhitisa, alergije, gripe. Pomože i kod migrena i stresa kao i kod nekih drugih zdravstvenih problema. Ovakva vrsta inhaliranja je korisna ne samo za osobe sa zdravstvenim problemima nego i za zdrave osobe, preventivno i za jačanje imuniteta, kao i sportiste. Inhalacija zrakom iz košnice se preporučuje kako odraslima tako i djeci”, kaže Dragana.

Tretman u komori traje četrdeset minuta a provodi se tako što se korisnik inhalira dvadeset minuta, pravi pauzu deset minuta pa se ponovo inhalira još dvadeset minuta. Preporučuje se minimalno 10-15 tretmana, a za teža zdravstvena stanja i više.

Za tretman inhaliranja se može naručiti na brojeve telefona 065/966-892 – Dragana Macan i 065/880-712 – Nemanja Macan.

Cijena jednog tretmana iznosi 10KM.

Filter 2019