Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

Počela akcija čišćenja Pala

Autor: FILTER/D.L.,V.Č.

Opština Pale pokrenula je danas veliku akciju čišćenja Pala sa ciljem uređenja opštine i podizanja nivoa svijesti stanovništva o pravilnom odlaganju otpada.

Boško Jugović, načelnik opštine Pale zahvalio se svima koji su se odazvali današnjoj akciji čišćenja opštine Pale. On je istakao da je cilj ove da se na utiče na stanovništvo kako bi vodili više računa o prirodi.

„Mi imamo želju i namjeru da ovakvih akcija u budućnosti bude što manje zato što bi narod trebao što više da čuva prirodu i tada smo zaista postigli efekat. Evo, zahvaljujući svim ljudima koji su imali želju i potrebu da se uključe u ovu akciju, mi ćemo danas očistiti ovaj užo dio i prema ruralnim područjima onoliko koliko možemo danas i sutra. Ovo treba da bude jedna lijepa poruka lokalnog stanovništa kako da se odnose prema prirodi“, naveo je Jugović.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina, izrazio je zadovoljstvo odzivom građana Pala i zahvalio svima koji su odlučili da učestvuju.

„Danas smo na tri punkta u Mokrom, Podgrabu i Palama. Pokušali smo ispoštovati epidemioloke mjere i napravite grupe kako bismo pokrili sve mjesne zajednice. U narednom periodu ako primjetite ljude koji su nesavjesni, odlažu otpad na divlje deponije i uz korita rijeka da to slikaju i snime i dostave materijal našoj komunalnoj policiji kako bi oni mogli i represivno djelovati”, rekao je Škipina.

Direktor Komunalnog preduzeća Pale Bogdan Klačar, istakao je da je današnja akcija od velikog značaja i da će se ovakve aktivnosti praktiikovati i u budućnosti.

„Danas imamo veliku akciju čišćenja naše opštine , a kao što se može vidjeti odziv je dobar, nadamo se da ćemo danas uraditi veliki posao u saradnji sa opštinskim rukovodstvom, da ćemo očistiti našu opštinu. Napravljen je plan grupa i sve grupe imaju svoj pravac kretanja i teritoriju koju pokrivaju. Ostavljaće smeće pored puta, a onda će komunalne službe sa svojom mehanizacijom to smeće pokupiti”, pojasnio je Klačar.


Zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija izrazio je zadovoljstvo odzivom građana i kaže da će uvijek podržati ovakve akcije.

“Opštinska uprava u organizaciji sa javnim preduzećima, ustanovama i građanima organizuje po prvi put veliku akciju čišćenja naše opštine. Cilj je da probudimo svijest građana da se prema prirodi odnosimo na pravi način, vodeći se parolom “čuvajmo prirodu, kako bi ona čuvala nas”. Opština Pale kao turističko mjesto, kao mjesto sa velikim potencijalom za razvoj, kao studentski grad, prioritetno mora biti čist grad, tako da ćemo pored sakupljanja smeća, košenja trave, sađenja cvijeća, takođe oprati ulice i šetalište i tokom godine će se češće prati ulice, i to će sigurno postati praksa”, naveo je Butulija.

Akciji su prisustvovali i radnici JP ” Vodovod i kanalizacija” Pale i direktor preduzeća Dejan Kojić koji su čistili dio Gornje Pale – Kremenita brda.
Dejan Kojić izjavio je da se JP Vodovod i kanalizacija Pale rado odazvalo na akciju čišćenja opštine, kao i da će oni uvijek biti na usluzi opštini i svim njenim građanima.

Stefan Slijepčević, predsjednik Unije studenata Republike Srpske, istakao je da su studenti prepoznali značaj ovog događaja i odazvali se u velikom broju.

„Prije svega, htio bih da pohvalim opštinsku upravu što su organizovali ovu akciju koja ima za cilj buđenje svijesti građana o očuvanju naših Pala i okoline. Mi kao studenti smo prepoznali ovo kao jedan veoma lijep događaj na koji smo se odazvali u velikom broju”, rekao je Slijepčević.

Miro Kalem, jedan od učesnika današnje akcije, rekao je da je ovo jedan od primjera kako treba da se ophodiomo prema prirodi i svom gradu.

„Odlučio sam se za učešće jer volim prirodu i volim naš grad. Zato što svojim primjerom treba da pokažemo kako svi treba da se ponašamo prema prirodi , prema svom gradu, da živimo u što čistijoj sredini i da svi prate naš primjer, ne samo danas, nego svih 365 dana u godini”, poručio je Kalem.

Danilo Tadić, trener ŽOK „Jahorina“ Pale, istakao je da je dužnost građana Pala da se odazovu na jednu ovakvu akciju, te da pruže podršku.

„Smatram da kao građani Pala, smo svi obavezni da pružimo neku podršku akciji pogotovo naš ženski odbojkaški klub „Jahorina“. Objasnio sam im sadržaj i značaj akcije. Nadam se da ćemo se svaki put odazvati ovakvim akcijama”, rekao je Tadić.

Svi građani mogu koristiti besplatnu aplikaciju za android telefone, putem koje će moći da budu u kontaktu sa bazom komunalnce policije i da sve prekršaje uslikaju, nakon čega će fotografije i tekst atuomatski stići u bazu komunalne policije koji će odmah izaći na teren. Aplikacija se zove Građanska patrola.

Akcija proljećnjeg uređenja opštine Pale istvoremeno se odvija u Podgrabu, Mokrom, Koranu i svim područjima ove lokalne zajednice. Uključeno je više od 300 ljudi, a akcija proljećnje čišćenja opštine Pale nastaviće se i sutra od 10 časova.

Filter 2019