Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

Policijska uprava: Stanje bezbjednosti u aprilu zadovoljavajuće

Autor: FILTER/D. L.

Danas su u prostorijama Policijske uprave Istočno Sarajevo predstavljeni rezultati rada PU za mjesec april ove godine. Stanje bezbjednosti ocijenjeno je kao zadovoljavajuće  po svim segmentima.

Načelnik policijske uprave Branimir Šehovac rekao je da je stepen rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih od strane nepoznatih počinilaca u aprilu ove godine iznosio 82,6 odsto, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti 89,2 odsto. Poređenja radi, u aprilu 2020. godine taj procenat je bio znatno manji i iznosio je 60 odsto.

„Kada su u pitanju krivična djela iz oblasti nasilja u porodici u arpilu smo registrovali 7 ovih krivičnih djela, a prošle godine  2 krivična djela i 4 prekršaja.  Izmjenom Zakona o zaštiti nasilja u porodici, svako nasilje u porodici se tretira kao krivično djelo, pa kada bi se uporedili ti pokazatelji, imamo povećanje za jedno krivično djelo nasilja u porodici”, rekao je Šehovac.

On je ukazao na pozitivnu i dobru saradnju sa svim subjektima koji  primjenjuju  Zakon o zaštiti  nasilja u porodici poput tužilaštva i nadležnih sudovi, kao i centara za socijalni rad. On je naglasio da će primjenom ovoog zakona doći do smanjenja ukupnog broja nasilja u porodici.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina, naglasio je da je stanje iz oblasti kriminaliteta zadovoljavajuće. On je dodao da je u aprilu registrovano ukupno 45 krivičnih djela dok je u istom mjesecu prošle godine evidentirano 37.

„Kada je u pitanju opšti kriminalitet,  registrovano je 37 krivičnih djela, pet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, jedno krivično djelo zloupotreba opojnih droge, te dva krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja”, rekao je Cerovina.

Strukturu krivičnih djela iz obalsti opšteg kriminaliteta  čine 22 krivična djela iz oblasti protiv imovine, dva krivična djela iz oblasti protiv života i tijela i 13 krivičnih djela iz obalsti Ostala krivična djela.

Iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno je 39 predmeta.

Što se tiče oblasti privrednog kriminaliteta, registvovano je pet krivičnih djela a nadležnom tužilaštvu podnesena tri izvještaja protiv tri lica. Materijalan šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 13.836 KM, a stečena protivpravna imovinska korist 936 KM.

Zbog uživanja u opojnim drogama na javnom mjestu izdat je 21 prekršajni nalog kao i 15 prekršajnih naloga po Zakonu o osnovnu bezbjednosti saobraćaja zbog vožnje pod uticajem opijata ili odbijanja ispitivanja na prisustvo opijata.

Milan Čvoro, načelnik sektora policije  istakao je da je zabilježeno smanjenje narušavanja javnog reda i mira za 71 odsto u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 145 narušavanja. Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja  u toku aprila 2021. godine, dogodila se 51 saobraćajna nezgoda što je za 50 odsto više u odnosu na na isti period prošle godine, dodao je Čvoro.

„Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo, evidentirana su 42 narušavanja javnog reda i mira, dok  broj evidentiranih prekršaja iznosi 47. Policijski službenici policijske uprave  Istočno Sarajevo podnijeli  su tri zahtjeva za pokretanje  prekršajnog postupka  i uručili su 51 prekršajni nalog, te broj prijavljenih lica iznosi 54″, rekao je Čvoro.

Najčešći prekršaji iz ove oblasti su:

Konzumiranje opojnih droga – 16;
Vrijeđanje -12 i
Tuče i fizički napadi – 5.

Najveći broj prekršaja zabilježen je u opštinama:
Istočna Ilidža – 17,
Pale – 12
Sokolac – 5 prekršaja

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja  u toku aprila 2021. godine, nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim  licima, kao ni prošle godine u aprilu. Sa teže povrijeđenim licima dogodile su se 4 saobraćajne nezgode, dok je zabilježeno  9 saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima.

U saobraćajnim nezgodama stradalo je 18 lica, nije bilo poginulih, teže je povrijeđeno 5 lica, a lakše 13 lica.
Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su brzina neprilagođena uslovima puta sa 16 nezgoda i  prvenstvo prolaza sa 8 nezgoda.

Pripadnici Policijske uprave istakli su da će i u narednom periodu sprovoditi sve planske aktivnosti kako bi stanje bezbjednosti po pitanju svih segmenata bezbjednosti bili podignuti na veći nivo.

Filter 2019