Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Pokrenuta inicijativa o bratimljenju Sokoca i japanskog grada Isen

Izvor: Opština Sokolac

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan posjetio je danas opštinu Sokolac i sa načelnikom Milovanom Bjelicom razgovarao o bratimljenju opštine Sokolac i japanskog grada Isen. Glavni razlog tome su sličnosti, koje karakterišu opštinu i grad, prvenstveno bogata priroda, te izraziti potencijali za razvoj poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Ambasador Berjan istakao je da će za nekoliko dana biti pokrenuta zvanična inicijativa s obzirom na to da su obje strane zainteresovane za potpisivanje Sporazuma o bratimljenju.

Foto: Opština Sokolac

Siguran sam da će isti donijeti benefite i jednoj i drugoj lokalnoj zajednici. U narednom periodu, uslijediće uzajamna posjeta, čim to dozvole uslovi. Bilo bi veoma dobro ukoliko bi neko od poljoprivrednih proizvođača posjetio grad Isen, gdje je poljoprivreda primarna grana privrede, i upoznao se sa tamošnjim načinom rada jer se koriste savremene tehnike – istakao je on.

Berjan je podsjetio da je delegacija grada Isen, prilikom prethodnih posjeta Bosni i Hercegovini, imala priliku da se upozna bliže i sa našom lokalnom zajednicom.

Upoznat sam sa činjenicom koliko su bili oduševljeni onim što su vidjeli u Sokocu, kao i samom gostoprimljivošću. Isen je trenutno povezan sa domaćinstvom Olimpijskih igara, koje bi trebalo da budu održane ove godine u Tokiju, a sa druge strane opština Sokolac kao dio grada Istočno Sarajevo, je nasljednik Olimpijskih igara, održanih 1984. godine u Sarajevu s obzirom na to da se određeni broj nadmetanja odigravao upravo na teriroriji Istočnog Sarajeva – ispričao je ambasador BiH u Japanu.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica zahvalio je ambasadoru na ukazanoj posjeti, te što nije zaboravio romanijski kraj.

Foto: Opština Sokolac

-Gospodin Berjan je dugogodišnji prijatelj opštine Sokolac. Kroz obavljanje prethodnih funkcija, kao profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predstavnik jedne od šest lokalnih zajednica u gradu IS, bio je uključen u brojne aktivnosti od brendiranja romanijskog skorup–kajmaka do rješavanja statusa Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko – planinskom području na Majdanima. Veoma nam je drago što smo ostavili dobar utisak na delegaciju Japana prilikom posjete Sokocu. Veliko je zadovoljstvo što ćemo na obostranu dobrobit imati bliske veze sa gradom Isen kazao je načelnik Bjelica.

On je podsjetio i na odličnu saradnju sa Ambasadom Japana u BiH, koji su u vidu medicinske opreme pomogli opštinu Sokolac, te dodao da se uskoro očekuje isporuka dva sanitetska vozila, čiju nabavku je finansirala upravo japanska ambasada.

Filter 2019