Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /latinica

Otvoren Međunarodni skup „Nauka i stvarnost“

Autor: FILTER/D. L.

U okviru manifestacije „Dani Filozofskog fakulteta“, danas je prelearnim predavanjem ambasadora Republike Grčke u BiH, Dimitrios Papandreua, svečano otvoren Međunarodni skup „Nauka i stvarnost“ na kojem učestvuje 170 učesnika sa više od 30 univerziteta.

Draga Mastilović dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da se naučni skup, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, odvija elektronski, putem zum aplikacije, te je dodao da je veliki broj suorganizoatora koji učestvuju u ovogodišnjoj organizaciji Naučnog skupu. On je naglasio da je ovo dobra praksa na osnovu koje će u budućnosti nastojati da prošire spisak suorganizatora.

„Zadovoljstvo nam je da su suorganizatori ovog naučnog skupa, pored našeg matičnog univerziteta u Istočnom Sarajevu, Filozofskog fakulteta, i Univerzitet u Poatjeu, Univerzitet u Francukoj, Univerzitet „Prvi decembar 1918“ iz Alba Julije iz Rumunije, Pekinški Univerzitet stranih jezika , Univerzitet „Jaroslav Demidov“ iz Rusije i Filozofski fakultet Univerziteta u Mariboru u Sloveniji. Nadamo se da ćemo već naredne godine biti u prilici da naše drage goste i prijatelje iz inostranstva ugostimo ovdje s obzirom da smo ove godine prinuđeni da radimo u onlajn formatu zbog epidemioloških mjera”, rekao je Mastilović.

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu, izrazio je zahvalnost što svečani skup otvara svojim predavanjem koje je vezano za veliki jublijej – 200 godina od oslobođenja Grčke od Turaka.

„Moje predavanje vezano je za veliki jubilej, 200 godina od oslobođenja Grčke od Turaka, kao i za saradnju grčkog i srpskog naroda u velikim projektima oslobađanja od ropstva i borbe za nezavisnost za oba naroda”, rekao je Papandreu.

On je podsjetio da su 1912. godine grčka i srpska vlada, sarađujući međusobno i sa drugim vladama, uspješno riješili pitanje oslobođenja evropske teritorije od osmanskog ropstva.

U okviru obilježavanja manifestacije „Dani Filozofskog fakulteta“ sinoć je otvorena izložba „Grof Sava Vladislavić, te je održano veče poezije i promocija knjige „Modre Žilice“ pjesnika Đorđa Sladoja.

Filter 2019