Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Obilježeno 29 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade VRS

Autor: FILTER/M.K.

U Istočnom Sarajevu je danas obilježeno 29 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske. Nakon parastosa i polaganja cvijeća na Vojničkom groblju Vraca, osveštana je Spomen ploča poginulim borcima mjesne zajednice Lukavica.

Prva sarajevska mehanizovana brigada Vojske Republike Srpske je bila u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa a formirana je s ciljem odbrane srpskog naroda i teritorije. Brigada je brojala više od pet hiljada boraca, jednom ili više puta je ranjeno 1.500 boraca.

„Nažalost, imali smo velike žrtve, poginulo je 609 boraca i devet pripadnika MUP-a. Brigada je imala isključivo odbrambeni karakter, da sačuva svoje civilno stanovništvo i da sačuva prvenstveno komunikaciju Grbavica-Pale i Grbavica- Trnovo i dalje“, rekao je Dragiša Tuševljak, predsjednik BO Istočno Novo Sarajevo.

Prva sarajevska mehanizovana brigada jedna je od prvih brigada koja je formirana kao jedinica Vojske Republike Srpske. To je prethodna 49. Mehanizovana brigada JNA, na čiji poziv za mobilizaciju su se odazvali uglavnom Srbi sa ovog područja, podsjeća Milomir Savčić, predsjednik BO Republike Srpske.

„Sreća je da je bilo tako. Imali smo jednu jedinicu koja je bila dobro opremljena i koja je mogla da stane na dio Sarajeva iz koga su izlazili iz pravca Centra, preko Grbavice, Vraca ka srpskom dijelu Sarajeva. Da to nije tako bilo, posljedice po srpski narod bi bile mnogo teže nego što jesu. Ta brigada je brzo preuzela položaje, liniju ispred dijelova Sarajeva koji su bili većinski naseljeni srpskim narodom“, rekao je Savčić.

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Blagoje Kovačević, podsjeća da je Prva sarajevska mehanizovana brigada ljudstvom i tehnikom popunjavala veliki broj drugih jedinica. Brigada je igrala jednu od ključnih uloga u odbrani srpskog naroda na ovom području.

„Na ovom prostoru je ostalo veoma malo ljudi koji mogu da posvjedoče o onome što je stvarno bilo. Srećom, dolaze mlade generacije ali one bi trebale da nauče i morale bi da znaju na čemu su nastali. Bez ovih spomenika ne bi bilo života”, izjavio je Kovačević.

Obilježavajući današnji dan, odajemo posebnu zahvalnost svima koji su izgubili živote braneći narod i teritoriju ovog kraja, poručio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

„Zahvaljujući svim njihovim herojskim poduhvatima, mi danas imamo Republiku Srpsku, imamo svoj grad Istočno Sarajevo. Imamo slobodu i mir“, rekao je Katić.

Nakon parastosa i polaganja vijenaca na Vojničkom groblju Vraca, osveštana je Spomen ploča poginulim borcima mjesne zajednice Lukavica.

Na njoj su upisana imena 38 boraca iz ove mjesne zajednice koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Filter 2019