Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Na Filozofskom fakultetu otvoren Centar za grčke studije

Autor: FILTER/D.L.

Na Filozofskom fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, svečano je otvoren Centar za grčke studije. Centar je otvoren s ciljem unapređenja i jačanja kulturoloških veza grčkog i srpskog naroda.

Dimitrios Papandreu, ambasador Grčke u BiH istakao je da je najvažniji cilj unapređenje naučnih, kulturoloških, duhovnih i svih drugih veza između dva naroda.

„To ćemo da postignemo organizacijom kursa grčkog jezika i drugih časova vezanih za grčku filologiju. Ovaj centar će, pored pormocije grčkog jzika, promovisti grčku kulturu. Ovdje ćemo, takođe, imati obilježavanje svih onih značajnih manifestacija i događaja koji su vezani za grčku kulturu kao što su izložbe, promocije, razgovori, diskusije okrugli stolovi“, rekao je Papandreu.

Predstavnik Helenske fondacije za kulturu u BiH, Vladan Bartula, istakao je da je od velikog značaja to što Filozofski fakultet ima predstavnike helenske kulture u BiH. Dodao je da će to doprinijeti unapređenju saradnje Filozofskog fakulteta sa svim grčkim obrazovnim institucijama.

„Mi ćemo dati sve od sebe da tu saradnju proširimo i na druge institucije, druge obrazovne i kulturne centre Unvierziteta i da pomognemo da se grčki jezik, istorija, kultura filosofija, književnost i umjetnost izučavaju što više. Nastojaćemo da obilježavanjem značajnih datuma kako za Grčku, tako i za nas, unaprijedimo tu saradnju i naše dugogodišnje priajteljstvo“, istakao je Bartula.

Lazar Škobo, studentu master studija istorije, dobitnik je nagrade ambasade Grčke za najbolji esej na temu „200 godina od početka grčkog ustanka 1821-1829.“. On je zahvalio grčkoj ambasadi na nagradi koja, kako je naveo, predstavlja veliko priznanje za njegov rad.

„Ovim pute, želim da dam jedno neformalno obećanje, a to je da ovo neće biti prvi put da sam zaslužio njihovu pažnju. Ova nagrada ima za mene veliko značenje zato što je ona priznanje za moje dvije velike ljubavi. Jedna je ljubav prema nauci, a druga je spontanija, emotivnija, ljubav prema grčkom jeziku i grčkoj kulturi“, dodao je Škobo.

Grčka ambasada nagradila je još pet studenata banjalučkog Univerziteta koji su takođe pisali istoriografske eseje na temu „200 godina od početka grčkog ustanka 1821-1829.“

Tradicionalna manifestacija „Dani Filozofskog fakulteta“ biće nastavljena u 17.00 časova u holu na Filozofkom fakultetu gdje će biti otvorena izložba „Grof Sava Vladislavić“, dok će u 18.00 časova u amfiteatru Filozofskog fakulteta biti održano Veče poezije i promocija knjige „Modre Žilice“, pjesnika Đorđa Sladoja.

Filter 2019