Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Modernizacija i bolji uslovi za radnike: Brojni planovi JP “Komunalno” Pale

Autor: FILTER/D.L.

Novoimenovani vršilac dužnosti direktora JP “Komunalno” a.d. Pale Bogdan Klačar u intervjuu za “Filter” , između ostalog, govori o prioritetima u radu, finansijskoj situaciji predzeća, te o planovima za budućnost.

Osiguranje boljih uslova rada za svakog zaposlenog, modernizacija osnovinih sredstava rada i konstantna težnja za podizanjem nivoa usluga, glavni su prioriteti novog direktora JP „Komunalno“ a.d. Pale Bogdana Klačara koji je na mjesto v.d. Komunalnog preduzeća imenovan 21. aprila ove godine.

Nakon primarnog analiziranja finansijskog stanja i upoznavanja sa nezavisnim revizorskim izvještajima, Klačar poslovanje preduzeća u periodu 2019-2020. ocijenjuje pozitivnim.

„Obaveze prema dobavljačima su u prihvatljivom obimu i sama likvidnost preduzeća je održiva“, rekao je Klačar.

Da loše poslovanje može imati dugoročne posljedice, pokazatelj je period od 2012. do 2017. godine, kada je zbog lošeg poslovanja došlo do određenih kreditnih zaduženja koja se uredno vraćaju i danas, ali dovode do sprečavanja daljih ulaganja u mehanizaciju i modernizaciju voznog parka nephodnog za što bolje funkcionisanje ovog preduzeća.

„Važno je napomenuti da je preduzeće imalo jedan težak period i loše poslovanje i da se posljedice tog lošeg poslovanja osjete i danas.
Zbog različitih reprograma dugovanja i saniranja posledica iz perioda 2012-2017., ostale su određene finansijske obaveze i krediti koje još uvijek uredno vraćamo ali to nas ograničava da ulažemo u mehanizaciju i modernizaciju našeg voznog parka. U našem trogodišnjem planu za period 2021. – 2023. planirano je da i ovaj nedostatak u potpunosti saniramo i da zaslužno ponesemo epitet jednog od najboljih komunalnih preduzeća u državi“, naglasio je Klačar.

Glavni ciljevi novog direktora komunalnog preduzeća, po njegovim riječima, jesu bolji lični dohodci za radnike ali i podizanje kvaliteta usluge ovog preduzeća. Prioritetni planovi u narednom periodu odnose se na obnavnjanje mehanizacije, kao i proširenje djelatnosti.

„Planova je mnogo, a cilj je samo jedan, da preduzeće posluje u što boljem interesu javnog značaja i da se na taj način omogući konstantno zanavljanje mehanizacije, kako bi održali i poboljšali nivo kvaliteta usluga, ali i bili mnogo efikasniji i brži u datim situacijama. Planiramo određena proširenja djelatnosti, odnosno zatvaranja kruga poslovanja gdje ćemo za održavanje i uređenje zelenih površina obezbijediti sadnice i cvijeće iz vlastitog rasadnika. Fokusiramo se na uređenje i proširenje gradskog groblja, planiramo otvaranje reciklažnog dvorišta”, rekao je Klačar.

JP „Komunalno“ a.d. Pale jedno je od preduzeća koje se može pohvaliti aktivnim učešćem u opštinskim akcijama. Jedna od njih bila je i obilježavanje Dana planete Zemlje, kao i organizacija velike proljećnje akcije opštine Pale.

„Moj prvi radni dan je bio ispunjen druženjem sa osnovcima OŠ „Srbije“, gdje smo im pomogli da u školskom dvorištu zasade jedan lijep drvored i mali edukativni voćnjak koji će služiti u okviru redovnih predmeta i različitih sekcija. Na ovaj način direktno djecu upoznajemo i pokazujemo im značaj u očuvanju životne sredine, tako da je veoma značajno u najranijoj dobi da djeca nauče te prve korake, kako će se odnositi prema prirodi.
Učestvovali smo i u organizaciji i realizaciji velike akcije čišćenja naše opštine, kada je za dva dana akcije prikupljeno preko hiljadu vreća otapda i oprane su sve ulice užeg gradskog jezgra. Nadamo se da je ova akcija imala pozitivan efekat na kolektivnu svijest naših sugrađana i da će se u narednom periodu svi mnogo bolje i odgovornije odnositi prema prirodi“, rekao je Klačar.

Jedan od glavnih prioritet Komunalnog preduzeća jeste gradska deponija „Stanišić dolovi“ na kojoj se odlaže otpad. Prethodnih godina, situacija na ovoj deponiji je bila zabrinjavajuća jer je dolazilo do samozapaljivanja, posebno u ljetnjem periodu. Taj problem je riješen u mandatu načelnika opštine Pale Boška Jugovića, kada su ugrađeni otplinjivači i na taj način se spriječila dalja pojava samozapaljivanja.

„Taj preduslov je omogućio da se radi na ostalim segmentima deponije i kao rezultat, danas imamo najuređeniju i najprihvatljiviju deponiju u regionu sa minimalnim uticajima na životnu sredinu. Kapacitet deponije je dovoljan za još 10 godina intezivnog iskorištavanja sa mogućnošću proširenja, što nam daje dovoljno vremena da napravimo plan i projekat neke nove sanitarne i ekološki prihvatljive nove deponije po svim EU standardima. Kao poseban prioritet, ali nikako manje važan, izdvaja se gradska deponija „Stanišića dolovi“ i njena sanacija, rekultivacija i usavršavanje plana upravljanja otpadom“, naglasio je direktor JP „Komunalno“.

Klačar je istakao da je saradnja lokalne samouprave i Komunalnog preduzeća na zavidnom nivou, te da je to rezultat dobrog razumijevanja sa kompletnom opštinstom upravom, posebno načelnikom.

„Odluka Skupštine opštine da se određeni poslovi bez tenderske procedure povjeravaju Komunalnom preduzeću, a tu prije svega mislim na zimsko održavanje i održavanje zelenih i drugih javnih površina, je omogućila pozitivnu likvidnost preduzeća. Sva javna preduzeća i javne ustanove, kao i cjelokupna opštinska uprava sa svim svojim odjeljenjima su sistem koji djeluje zajednički, a njihova dobra saradnja daje rezultat. Rezultat je opština koja se ubrzano razvija, ima sve više turističkih ponuda i ogroman priliv ljudi koji svoje trajno prebivalište i rad nastavljaju u našim Palama”, dodao je Klačar.

Klačar je uputio apel građanima opštine Pale da čuvaju životnu sredinu i prirodu. On je dodao da će u narednom periodu JP „Komunalno“ a.d. Pale pokrenuti edukaciju staonovništva o tome koliko je važno radzvajati otpad u samom domaćinstvu, kao i omogućavanje njegove dalje reciklaže i ponovne upotrebe.

Filter 2019