Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /latinica

Knjiga ”Ničiji vojnici” svjedoči o stradanjima u Dobrovoljačkoj

Izvor: Srna

Željko Pantelić, preživjeli pripadnik JNA koji je teško ranjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kaže da je napisao knjigu “Ničiji vojnici”, sa željom da potraži odgovore na mnoga sporna pitanja o tome kako je počeo rat u BiH.

“Nakon šest godina krvavog istraživačkog rada zahvaljujući Centru za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske i dokumentacije do koje sam uspio da dođem, napisao sam knjigu Ničiji vojnici koja je upravo izašla iz štampe”, rekao je Pantelić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon obilježavanja 29 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

On kaže da je pokušao da ovom knjigom da odgovore na mnoga pitanja o tome kako je počeo rat u BiH i šta se dešavalo u slučaju “Dobrovoljačka”, kao i na sva pitanja koja su bila sporna u ovom slučaju.

“Planirano je da se knjiga drugačije zove, ali sam na kraju knjige naglasio i odgovornost vojnog i političkog vrha tadašnje SFRJ, i zbog toga je ta naslovna strana napravljena sa oznakom koju smo nosili mi specijalci i sa metkom na kome piše SFRJ gdje je praktično država ubila svoju vojsku, ostavivši nas u Sarajevu”, rekao je Pantelić.

Prema njegovim riječima, sva pitanja oko izdaje i oko kršenja dogovora o mirnom izlasku kolone JNA od vojnog vrha muslimanske strane i političkog vrha tadašnje BiH do detalja su opisana u knjizi.

Njegov ratni drug Danilo Beribaka sa gorčinom se prosjetio tragičnih događaja u Dobrovoljačkoj ulici, ističući da su mladi vojnici bili mučki napadnuti od vojnih, ali i paravojnih i parapolicijskih muslimanskih falangi, kao i pripadnika tzv. teritorijalne odbrane.

“Prilikom mirnog povlačenja i predaje, neprijatelji su nam u tnasporteru, čiji sam bio operater, ubili druga Ivicu Simića, čije je tijelo razmijenjeno tek 2008. godine kada je pronađeno na sarajevskom groblju Lav, a drugog mladog vojnika, izvjesnog Pančića, su ranili i on je i sada živ i nalazi se u Srbiji”, rekao je Beribaka.

On je, takođe, ogorčen na nemar i inertnost pravosuđa na nivou BiH da procesuira ratne zločine nad Srbima, ali i licima drugih nacionalnosti koja su stradala u Dobrovoljačkoj ulici.

“Izgleda da su samo Srbi krivi za sve”, kaže Beribaka.

On je dodao da je samo Zoran Čegar /bivši specijalac u muslimanskom MUP-u/ u Sarajevu javno priznao da se u Dobrovoljačkoj desio ratni zločin.

Filter 2019