Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Koliko su plinske boce u kući opasne i šta moramo znati?

Izvor: RTRS

I jutrošnja vijest iz Beograda da je eksplodirala plinska boca u restoranu brze hrane u blizini Trga Republike i u kojoj je više osoba povrijeđeno, potvrđuje da su ovakve nezgode sve češće i da pitanju bezbjednosti, kada je o plinu u kući riječ, treba posvetiti više pažnje.

Prilikom punjenja i kupovine trebalo bi voditi računa da boce nisu ulubljene, oštećene, dok boja više nije unizervalna i znak raspoznavanja.

Kako bismo provjerili da li je boca ispravna, najbolje je uzeti sapunicu i utrljati je i ukoliko se prave merhurići, znači da boca pušta gas i odmah mora da se izbaci iz upotrebe.

Takođe, miris može biti znak da nešto nije u redu. Boce moraju biti od 2010. godine pa nadalje i atetsirane. Zamjenu ventila ne bismo smjeli da radimo sami, već stručne osobe.

Kada kupujemo ili dopunjavamo plin, to je potrebno uraditi kod ovlašćenih punioca, a ne na buvljacima i neporovjerenim mjestima, jer trenutna ušteda može skupo da košta.

Ranije su sve boce bile narandžaste, dok ih sada u upotrebi ima i u žutoj boji, plavoj, crvenoj.

Na svakoj boci bi trebalo da stoji godina i žig. To je neki način da se građani osiguraju, navode stručnjaci.

Jedno od osnovnih pravila je da se prilikom instalacija koriste specijalne cijevi koje su otporne na djelovanja gasova a jako je bitna i provjera nepropusnosti.

Da bi provjerili da vam ventil ili priključna cijev “cure” sem mirisa dobro je prekriti ih pjenom za brijanje ili sapunicom. Ako se pojave mjehurići znači da nešto nije u redu.

Inače, boce mogu ispuštati i na varovima pa nije loše ni to provjeriti.

Kada mijenjate bocu, trebalo bi promijeniti i zaptivak između nje i redukcijskog ventila. Važno je da ovaj zaptivak kupujete u radnji i nikako da ga sami pravite, jer to može biti veoma opasno!

Poslije svake upotrebe plinske boce zatvorite ventil na boci jer je gumena cijev pod pritiskom gasa. Ako bi došlo do rđanja priključne cijevi, a ventil na boci nije zatvoren, postoji mogućnost stvaranja eksplozivne smješe gasa.

Gas ima osobinu da se širi na toploti, pa iako je plinska boca napravljena da može da izdrži toplotu do određene mjere, preporuka je da je držite što dalje od izvora toplote ili sunca čak i kada je prazna.

Jako je važno da u slučaju požara iznesete plinsku bocu na otvoreno ako postoji ta mogućnost. Ako je slučajno ostala unutra, obavezno obavijestite o tome vatrogasce kada dođu na lice mjesta.

Nažalost, dešava se da se pojedini vlasnici kola “presipaju” gas iz plinske boce u automobilske rezervoare. Ova praksa je jako opasna, i nikako nemojte radite ovakve stvari jer može doći do eksplozije.

Ako gas iz boce počne da izlazi i zapali se, nemojte paničiti jer neće eksplodirati. Preporučuje se da odmah zatvorite ventil na boci, a prije toga morate da zaštitite ruke i tijelo od plamena. Bocu odmah iznesite na hladno i pozovite vatrogasce.

Ukoliko planirate da na nekoliko dana napustite vaš stan, obavezno zavrnite plinsku bocu. Ventilacije ponekad mogu biti porozne i može doći do curenja, što se često završava fatalno.

U svakoj boci bi trebalo da je dodat vještački miris, koji upozorava da je došlo do curenja gasa. Ako osjetite takav miris morate odmah napraviti promaju, evakusati sve iz stana i ako je moguće isključiti struju u kući pomoću glavne sklopke.

Filter 2019