Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Izletište Brus – sadržaji za sve vrste turista

Izvor: Srna

Nedaleko od Pala prema Jahorini, na Trebeviću, nalazi se Centar za odmor i rekreaciju “Brus”, idealno mjesto okupljanja ljudi svih uzrasta.

Brus, smješten na nadmorskoj visini od oko 1.250 metara, izletište je mnogobrojnih Sarajlija i idealna početna i završna tačka na putu istraživanja Trebevića.

Nedaleko od restorana “Brus” nalazi se izlazna stanica žičare koja svakodnevno vozi posjetioce na Trebević i nazad.

Direktor Turističke organizacije “Jahorina” grada Istočno Sarajevo Igor Tošić ističe da je Brus bitna i atraktivna turistička destinacija u Istočnom Sarajevu, s obzirom na to da je Jahorina do sada bila primarna destinacija i kao vodilja razvoja turizma ostavila prostor za razvijanje ostalih destinacija.

“To su – Romanija, Ravna planina i, svakako, izletište Brus na Trebeviću, čija lokacija ima veliki potencijal za razvoj ljetnog turizma”, navodi Tošić za Srnu.

Priroda mnogo pruža – sa novim sadržajima više posjeta

Restoran “Brus” je smješten u prirodnom, planinskom ambijentu, okružen borovom šumom i nudi veliki broj jela, specijaliteta domaće kuhinje i pića. Od njega se može krenuti na uspon do vrha Trebevića /1.629 metara/ označenom stazom kroz šume smrče i bora i uživati u pogledu na Romaniju i Bukovik.

Turisti i posjetioci na izletištu Brus mogu da uživaju u pješačkim stazama, a tu su i vožnja bicikala i četvorotočkaša po planinskim stazama, “pejntbol”, vožnja vozićem Ćiro, “gumengrad”, zoološki vrt, te vještačko jezero sa gumenim loptama.

Posjetiocima su na usluzi i ljetna bašta, košarkaški i odbojkaški teren, te roštilj. Veliki broj sadržaja za djecu i odrasle od sedam do 77 godina.

U ponudi kompleksa “Brus” su i bungalovi napravljeni u etno-stilu.

Tošić kaže da je pandemija virusa korona, koja je obilježila prošlu godinu, usmjerila turiste da se više okrenu prirodi i onome što ona pruža.

“Trebević ima prednost jer se može provesti vrijeme na ugodnom, čistom i svježem planinskom vazduhu sa umjerenom klimom”, priča Tošić i napominje da se turističke posjete Romaniji i Trebeviću povećavaju zahvaljujući novim sadržajima.

Ti sadržaji, poput teretane na otvorenom, igraonica za djecu na 200 metara kvadratnih i vještačka stijena na lokalitetu Brus na Trebeviću, ovog ljeta dovešće nove turiste.

Tošić ističe da će uskoro posjetiocima biti omogućeno i panoramsko osmatranje iz balona.

“To je posebna atrakcija u Istočnom Sarajevu, u ovoj regiji, prvi toplovazdušni balon i nalaziće se na lokalitetu na Brusu. Panoramska vožnja iz njega biće nešto zbog čega će turisti sigurno u većem broju posjećivati i rado dolaziti na ovaj lokalitet”, naglašava Tošić.

Tošić podsjeća da su novi sadržaji realizovani u sklopu projekta “Uživaj u Sarajevu – Romanijska regija” /Enjoy Sarajevo – Romania region/, koji zajednički sprovode Turistička organizacija “Jahorina”, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo, Privredna komora Republike Srpske i kompanija “Stanišić” sa Pala.

Projekat je finansiran iz sredstava EU i Njemačke.

Kulturno nasljeđe i znamenitosti

Nedaleko od Brusa, novim magistralnim putem Pale-Tvrdimići-Lukavica stiže se do Crkve Svetog proroka Ilije, koja pripada Mitropoliji dabrobosanskoj.

Ovo je jedina crkva brvnara na prostoru Mitropolije. Prvobitna je izgrađena 1943. godine tokom ratnih sukoba i predstavlja jedinu crkvu podignutu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Crkva je sagrađena na lokalitetu sela Luke, u opštini Pale, u neposrednoj blizini Sarajeva.

Na Trebeviću je za potrebe Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine izgrađena staza za bob i sankanje, a danas je ukrašena grafitima i popularna je lokacija za šetnju, trčanje i fotografisanje.

Tu se nalaze i znamenitosti poput kule Draguljac, Bistričke kule – austrougarskog vojnog utvrđenja, uz koje je 1969. godine dograđen opservatorijum, zatim kula Palež, Zlatište i Vraca, a svaka je na svoj način simbol kulturnih, istorijskih i arhitektonskih vrijednosti.

Tošić poručuje da sve što rade jeste s ciljem privlačenja sve više turista na područje Sarajevsko-romanijske regije, koja ima šta da ponudi.

Filter 2019