Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /latinica

Dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade VRS

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo

Boračka organizacija opštine Istočno Novo Sarajevo obilježava Dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade 20.05.2021. godine, u 11:00 časova parastosom  i polaganjem cvijeća za 618 poginulih boraca pripadnika brigade, na Vojničkom groblju Vraca, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

U sklopu obilježavnja u 11,45 časova ispred mjesne zajednice Lukavica obaviće se osvećenje spomen ploče za 38 poginulih boraca iz mjesne zajednice Lukavica.

Odlaskom JNA za Jugoslaviju odnosno u Srbiju, postroji se srpski narod 20.05.1992. godine i formira Prvu sarajevsku mehanizovanu brigadu u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske sa sjedištem u Lukavici u kasarni Slobodan Princip Seljo i Slaviša Vajner Čiča, sa ciljem odbrane srpskog naroda i srpske teritorije sadašnjeg Istočnog Sarajeva.

Slavnu, slobodarsku i nepobjedivu brigadu, ratnika sa srcem i mišicama, u čijem su tijelu tukli snaga i odvažnost, hučali prkos i slobodarstvo, Grbavice i Vraca, Trebevića, Tilave i Lukavice, Kasindola i Dobrinje.

Brigadu, koja je imala samo jedan zadatak, pravac i cilj: braniti i odbraniti.

Brigadu, koja je sa svojim grudobranima i bastionima od Kovačića i Zlatišta, preko Miljevića i Ozrenske, Mojmila i Tvrdimića, sve do Vojkovića, Kijeva i Trnova, prošla golgotu i stigla do pobjede. Zaslužila je da postoji upisana kao jedan od prvih stihova srpske heroine.

Filter 2019