Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Brendiranje rogatičkog krompira

Izvor: RTRS

Pokrenut je proces zaštite imena i porijekla rogatičkog krompira. Cilj je da konačno dobije mjesto koje zaslužuje na tržištu.

Oznaku geografskog porijekla rogatički krompir zaslužuje odavno, s obzirom na značajno mjesto koje zauzima na tržištu. Put do tržišta bio bi olakšan proizvođačima ovog kraja, koji i pored ograničenog regionalnog tržišta, iz godine u godinu povećavaju proizvodnju.

– Mi smo spremni da budemo podnosioci zahtjeva za zaštitu oznake geografskog porijekla. Na taj način ćemo proizvođačima olkaškati proces da bi došli do cilja, a ko bude zainteresovan da se uključi i bude spreman da ispuni strogo definisane uslove specifikacije moći će da koristi oznaku i proizvodu da vrijednost – kaže Željka Pejović iz Poljopvirednog klastera SRP.

Ništa manje kvalitetan u fazi proizvodnje koja zaštitom imena i porijekla zadovoljava tek regionalno tržište, rogatički krompir donosi pogodnosti cjelokupnom stanovništvu Rogatice.

– Poljoprivredni proizvođači iskazali su zainteresovanost i za onim što slijedi nakon procesa sertifikacije a to su dalje investicije u marketing, pakovanje i sisteme za doradu. Po tome možemo zaključiti da oni sistemski pristupaju ovoj tematici – ističe Miroslav Jagodić.

Korist od zaštite porijekla krompira bila bi višestruka za sve stanovnike Rogatice. Proizvođači koji su zainteresovani da saznaju više o uslovima definisanim ovim procesom, to mogu saznati u Klasteru Sarajevsko-romanijske i Gornjo-podrinjske regije.

Filter 2019