Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Jahorina: Hotelijeri insistiraju na otvaranju skijališta

Izvor: FILTER

Iz Udruženje hotelijera “Jahorina” ponovo se obraćaju javnosti saopštenjem zbog, kako navode, toga što skijalište i dalje ne radi, na štetu svima.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Saopštenje Udruženje hotelijera „Jahorina“

  Poštovana predsjednice Rapublike Srpske, poštovani predsjedniče Vlade Rapublike Srpske, poštovana ministre Trgovine i turizma, poštovani članovi Republičkog štaba za vanredne situacije, donosioci odluka, uvažena javnosti, predstavnici medija,  na 79. Sjednici Republičkog štaba, održanoj 06.04.2021. godine, odlučeno je da je i dalje zabranjen rad skijalištima i ski centrima!

Mi Vas pitamo, ZAŠTO!

Udruženje hotelijera „Jahorina“, u ime preko 1000 zaposlenih na Jahorini, u ime 4000 članova njihovih porodica, u ime poslodavaca, u ime dobavljača, u ime logike i zdravog rasuđivanja, PITAMO ZAŠTO?

ZAŠTO mogu da rade bašte restorana i kafića, a skijalište ne može!?

ZAŠTO mogu da rade restorani, a skijalište ne može!?

ZAŠTO može da radi javni prevoz, a skijalište ne može!?

ZAŠTO mogu da rade tržni centri, a skijalište ne može!?

ZAŠTO mogu da rade teretane i fitnes centri, a skijalište ne može!?

ZAŠTO se uskraćuje i ograničava pravo na rad nosiocima privrednog razvoja Sarajevsko-Romanijske regije?

ZAŠTO se uskraćuje i ograničava pravo na rad glavnim nosiocima razvoja turizma Republike Srpske?

Sva ova pitanja postavljamo i zahtjevamo na njih odgovor jer smatramo da na to imamo pravo jer činimo sastavni dio privrede Republike Srpske, obezbjeđujemo posao za preko 1000 ljudi, obezbjeđujemo egzistenciju za preko 4000 članova njihovih porodica, u značajnoj mjeri učestvujemo u BDP-u Republike Srpske, predstavljamo Republiku Srpsku u najljepšem svjetlu svim stranim gostima, sastavni smo i neotuđivi dio Republike Srpske i to nam daje za pravo.

Ni u najmanjoj mjeri ne želimo da ugrozimo funcionisanje bilo kog drugog privrednog subjekta niti se žalimo što drugi mogu da rade, a mi ne.

Samo pitamo ZAŠTO!?

Ne želimo da ugrozimo zdravlje niti ijednog pojedinca, ne želimo da ugrozimo funkcionisanje zdravstvenog sistema. Upravo iz tog razloga smo u toku zimske sezone finansirali PSR testiranje naših gostiju, najdetaljnije vodili računa o higijeni i zdravlju naših zaposlenih, najstrožije se pridržavali svih mjera koje je donosio Institut za javno zdravstvo i istrajni smo u tome.

I dalje ćemo poštovati sve mjere i dalje ćemo raditi odgovorno kao i do sada ali želimo da znamo ZAŠTO u svojim izjavama i nastupima Jahorinu označavate kao mjesto širenja zaraze?

Dužni smo saopštiti i Vama i cijeloj javnosti da na osnovu zvaničnih podataka Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske procenat zaraženih na Jahorini, od ukupnog broja testiranih iznosi 1%, dok je republički prosjek zaraženih 23, 49%. 

Dakle procenat zaraženih na Jahorini je više od 20 puta manji od republičkog prosjeka, a opšitna Pale je među opštinama sa najmanjim brojem zaraženih.

Na osnovu svega navedenog tražimo odgovore na postavljena pitanja i dalje ostajemo pri zahtjevu da odobrite rad skijališta i ski centara.

S ‘ poštovanjem,

UDRUŽENJE HOTELIJERA „JAHORINA“

Jahorina, 08.04.2021.

Filter 2019