Sat. May 15, 2021
ћирилица /latinica

Jana Narančić – Student veterine, uspješna atletičarka, pjesnikinja

Izvor: FILTER/D.L.

Jana Narančić rođena je u Milićima, 1993. godine. Trenutno živi na relaciji Han Pijesak- Beograd. Student je šeste godine na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

Prije nego što je prihvatila poziv pjesnika, bila je uspješna atletičarka koja je prvu medalju osvojila sa samo šest godina, 1999. godine. Nakon toga, nizala je brojne uspjehe da bi dosegla do prvakinje Srbije I Crne Gore u krosu.

“Bila sam prvakinja u višeboju i drugim disciplinama, višestruka prvakinja Beograda u raznim disciplinama uključujući skok udalj, skok uvis, prvakinja Bosne i Hercegovine na 400 metara i zlatna na prvenstvu Mađarske na 800 metara. Učestvovala sam na ekipnom prvenstvu Evrope braneći boje Glasinca. Aktivno sam trenirala 15 godina. Takmičila sam se za razne klubove, a najveće uspjehe sam dostigla trenirajući za AK „21. maj” sa pokojnim trenerom Lazarom Ćirovićem Ćirom”, istakla je Jana u razgovoru za Filter.

Kada ste mladi, vode vas strasti. Kada uđete u zrelije godine, tražite ono što vam srcu prija, a to mogu biti neka tiha muzika ili dobra knjiga…

Ljubav prema atletici kod Jane je počela sa šest godina, ali se ljubav prema pisanju javila ranije, sa samo četiri godine.

Priča nam da je muzika glavni krivac za stvaranje prvih stihova.

„U trećoj godini me moj deda naučio slova, a sa četiri sam čitala priče za djecu i napisala svoje prve pjesme. Bile su to pjesme o životinjama. Učila sam svirati harmoniku i zapravo je muzika „kriva“ za rađanje mojih prvih stihova. Kasnije sam prešla na gitaru od koje se ni danas ne odvajam. Ono što me podstaklo je dobri stari osjećaj da NEŠTO treba da uradim. Ne znajući šta je to dobila sam nagon da napišem pjesmu”, dodala je ova mlada pjesnikinja.

Njen poetski prvenac “Vrisak” sabrao je brojne pjesme koje su inspirisane raznim trenucima koji su na nju ostavljali trag.

” „Vrisak“ je andergraund poezija. Surova poezija. Boemska gola istina. Nerijetko osporavana, jer je pogrešno shvaćena, ali ujedno i vrlo prodavana. Primijetila sam da je čitaocima sporna pjesma „Rodoljubi“, mali broj ljudi je uspio da je shvati na pravi način, bilo je tu čak i „rijaliti“ reakcija tipičnih nama Balkancima”, kazala je ona.

Život, uspjesi, boemija, psihičke dijagnoze, unutrašnje borbe, samo su neki od utisaka čitaoca knjige “Vrisak”. Jana ističe da je svaka pjesma posebna, da se razlikuju jedna od druge, ali da imaju jednu zajedničku tačku (temu), čije je ime – istina.

„Kao što jedan umjetnik kaže „Umetnost je sve samo nije laž”. Čitaoci lako osjete laž, čak i oni koji nikad nisu čitali poeziju. Takva poezija ne može biti dobra”, riječi su mlade autorke.

“Glumili su emocije
a emocija ne može da se odglumi
pod tim maskama od stida
nikad nisu bili ljudi“, samo je jedan od stihova iz „Vriska”.

Jana je istakla da je trenutno posvećena pisanju pjesama za pjevanje, kao i radu na svom prvom romanu.

Promocija knjige „Vrisak“ biće realizovana kada se stabilizuje situacija sa pandemijom, a do tada, knjiga će svoje mjesto naći na policama na beogradskom sajmu, kao i širom Srbije.

Filter 2019