Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

U Sarajevsko-romanijskoj regiji epidemiološka situacija veoma nepovoljna

Izvor: Srna

Epidemiološka situacija na području Sarajevsko-romanijske regije veoma je nepovoljna, velika je transmisija virusa u zajednici zbog čega je došlo i do velikog opterećenja zdravstvenog sistema, rekao je rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Vlado Miovčić.

Miovčić je istakao da je sve veći broj hospitalizovanih, da su bolnički kapaciteti ograničeni, te da je iz dana u dan veći prijem od otpusta pacijenata.

On je ukazao da je veliki procenat pozitivnih od broja testiranih.

– U posljednjih sedam dana stojimo na procentu od 60 odsto pozitivnih od broja testiranih – dodao je on.

Prema njegovim riječima, kliničke slike pacijenata su sve teže, od 10 do 12 pacijenata nalazi u kovid intenzivnoj njezi, dok je ostalim potrebna kiseonička podrška.

– Sve su to činjenice koje govore da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, zbog čega ponovo apelujemo da se građani pridržavaju svih mjera i da budu disciplinovani –  rekao je on.

Miovčić je ocijenio da proces vakcinacije teče nesmetano i da se bilježi velika zainteresovanost građana koji pripadaju prioritetnim grupama.

On je rekao da trenutno zdravstvene ustanove potražiju vakcine od Instituta, u skladu sa svojim kapacitetima.

– Loša epidemiološka situacija dovela je do toga da imamo veći broj zaraženih građana i zdravstvenih radnika, zbog čega imamo nedostatak kadra, pa je otežano organizovanje procesa vakcinacije – naglasio je Miovčić.

Trenutno se vakciniše prioritetna grupa građana sa više od 65 godina, a u narednom periodu Miovčić očekuje da počne prijava u domove zdravlja osoba sa hroničnim bolestima, koje su faktor rizika za kovid 19.

On je naveo da će nakon toga biti vakcinisane osobe od 18 do 64 godine koje rade na poslovima od javnog značaja kao što su novinari, prosvjetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, pripadnici policije, Civilne zaštite, vatrogasci, inspektori i drugi.

Filter 2019